Ga naar inhoud

Vanwege lancering nieuwe website is online assortiment nog niet volledig, voor volledige assortiment neem contact op of kom langs

Persoonlijk tuinadvies
Kom langs voor inspiratie in Heerjansdam
Bezorg- en aanplantservice
Hagen CityTree (Carpinus Betelus)

Hagen

In de tuin van de buren, bij de ingang van een kantoorgebouw of in de openbare ruimte; hagen, je ziet ze overal! Met een haag kun je ook veel kanten op. Je kunt bijvoorbeeld privacy creëren en zorgen dat kinderen of huisdieren in de tuin blijven, daarnaast geven hagen een tuin mooie zichtlijnen. Bij bomen- en plantencentrum Citytree ben je aan het juiste adres voor een ruim assortiment hagen.

Het gehele jaar kun je haagplanten uit een plastic container bestellen en aanplanten. Tussen oktober en april leveren wij ook haagplanten uit de volle grond (met een blote wortel, kluit of draadkluit). Deze haagplanten uit de volle grond hebben een scherpe prijs en daarnaast is het najaar de ideale periode om haagplanten te planten.

Haag kopen?

Een haag is een aaneengesloten rij struiken die samen een harmonieus geheel vormen. Er zijn veel verschillende soorten struiken die geschikt zijn als haagplant, wat een ruime diversiteit biedt. Op deze pagina vindt u een aantal overwegingen die de keuze voor een haag vergemakkelijken.

Standplaats van de haag

Zon, halfschaduw of schaduw? De meeste haagplanten gedijen goed in de zon en halfschaduw. Voor een haag in een schaduwrijke omgeving zijn de sneeuwbal, Portugese laurier en kardinaalsmuts uitstekende keuzes.

Bladplanten of coniferen

Wenst u een haag met bladeren of juist een conifeer, zoals de Westerse levensboom? Citytree biedt een uitgebreid assortiment haagplanten, inclusief diverse coniferen.

Doel van de haag

Wat is het doel van uw haag? Wilt u een natuurlijke afscheiding creëren in uw tuin of liever een ondoordringbare haag voor extra privacy? Voor het laatste kunt u overwegen om snelgroeiende haagplanten te kiezen, zodat u snel kunt genieten van beschutting en privacy.

Veiligheid voor kinderen en huisdieren

Houd er rekening mee dat sommige haagplanten in de herfst bessen produceren die giftig kunnen zijn voor kinderen en huisdieren, zoals laurier.

Bladhoudend of bladverliezend?

Als u ook in de winter wilt genieten van een dichte haag, zijn bladhoudende haagplanten wellicht de beste optie voor u.

Wintergroen of niet wintergroen?

Bij bladhoudende haagplanten kunt u kiezen tussen wintergroene varianten en planten die in de winter bruine bladeren behouden, zoals Fagus sylvatica (beuk).

Haagplanten voor biodiversiteit

Een haag kan een positieve bijdrage leveren aan de biodiversiteit. Het is echter belangrijk om niet te vaak te snoeien, vooral tijdens het broedseizoen. Let goed op nesten in de haag bij elke snoeibeurt.

Met deze overwegingen in gedachten kunt u de beste keuze maken voor een haag die perfect aansluit bij uw tuinwensen en omstandigheden.

Onze collectie haagplanten

Olijfstruik/ olijfboom struik (Olea europaea)

Olijfstruik - Olijfstruik

Olea Europaea

vanaf29,50
 • Sierwaarde
  Bast, Bladkleur
 • Standplaats
  Zon
 • Groenblijvend
  Kleur- en bladhoudend
Bekijk product
Laurierhaag / laurierkers haag 'Elly' 80-100 cm (Prunus laurocerasus)

Laurierhaag ‘Elly’ - Haag

Prunus laurocerasus

vanaf12,50
 • Sierwaarde
  Bloesem, Vrucht
 • Standplaats
  Zon, Halfschaduw, Schaduw
 • Groenblijvend
  Kleur- en bladhoudend
Bekijk product
Laurierhaag / laurierkers haag 'Genolia' 120-140 cm (Prunus laurocerasus)

Laurierhaag ‘Genolia’ - Haag

Prunus laurocerasus

vanaf9,50
 • Sierwaarde
  Bloesem, Vrucht
 • Standplaats
  Zon, Halfschaduw, Schaduw
 • Groenblijvend
  Kleur- en bladhoudend
Bekijk product
Laurierhaag 'Rotundifolia' 140-160 cm - laurierkers haag (Prunus laurocerasus)

Laurierhaag ‘Rotundifolia’ - Haag

Prunus laurocerasus

vanaf37,50
 • Sierwaarde
  Bloesem, Vrucht
 • Standplaats
  Zon, Halfschaduw, Schaduw
 • Groenblijvend
  Kleur- en bladhoudend
Bekijk product

Ons assortiment haagplanten

Bij bomen- en plantencentrum Citytree ben je aan het juiste adres voor een ruim assortiment hagen en deskundig advies.

Beukenhaag (Fagus sylvatica)

De Beukenhaag (wetenschappelijke naam: Fagus sylvatica) is een prachtige (half)bladhoudende haagplant die zeer geschikt is om een dichte natuurlijke afscheiding te creëren. De plant heeft prachtige frisgroene bladeren met een zichtbare nerf. In de herfst kleuren de bladeren naar oranje en vervolgens naar bruin. Gedurende de winter blijven de bruine bladeren aan de haag hangen, maar bij hevige wind of storm kan de haag ook de bladeren verliezen. We merken vaak dat mensen de beukenhaag en haagbeuk door elkaar halen, maar wat zijn nu echt de verschillen? Lees meer.

Groeisnelheid: 40-60cm per jaar

VOORDELEN

+Half bladhoudend
+ Frisgroene bladeren
+ Zeer winterhard
+ Zon, halfschaduw of schaduw
+ Prachtige kleur in de herfst

NADELEN

Minder zichtdicht in de winter

Beukenhaag blad (Fagus sylvatica)

Rode beukenhaag (Fagus sylvatica 'Atropunicea')

De rode beukenhaag (wetenschappelijke naam: Fagus sylvatica ‘Atropunicea’) is een prachtige (half)bladhoudende haagplant die zeer geschikt is om een dichte natuurlijke afscheiding te creëren. De plant heeft prachtige donkerrode bladeren met een zichtbare nerf. In de herfst kleuren de bladeren naar oranje en vervolgens naar bruin. Gedurende de winter blijven de bruine bladeren aan de haag hangen, maar bij hevige wind of storm kan de haag ook de bladeren verliezen. We merken vaak dat mensen de beukenhaag en haagbeuk door elkaar halen, maar wat zijn nu echt de verschillen? Lees meer.

Groeisnelheid: 30-50cm per jaar

VOORDELEN

+ Half bladhoudend
+ Unieke donkerrode bladeren
+ Zeer winterhard
+ Zon, halfschaduw, schaduw

NADELEN

Minder zichtdicht in de winter

Rode beukenhaag blad (fagus sylvatica 'Atropunicea')

Haagbeuk (Carpinus betulus)

De haagbeuk(Carpinus betulus) is een frisgroene haagplant die erg lijkt op de beukenhaag (Fagus sylvatica), maar er zijn ook allerlei verschillen. De haagbeuk heeft een grovere nerfstructuur dan de groene beuk. Daarnaast is de haagbeuk niet bladhoudend en dat wil zeggen dat deze haagplant in de winter alle bladeren verliest. In de herfst kun je wel genieten van prachtige herfstkleuren.

Groeisnelheid: 20-40cm per jaar

VOORDELEN

+ Frisgroene bladeren
+ Zon, halfschaduw, schaduw
+ Verdraagt bijna alle grondsoorten
+ Prachtige herfstkleuren

NADELEN

Bladverliezend
Minder zichtdicht in de winter

Haagbeuk blad (Carpinus betulus)

Olijfwilg (Elaeagnus ebbingei)

De olijfwilg (Elaeagnus ebbingei) is een echte aanrader, want deze groenblijvende haagplant heeft prachtige grijsgroene bladeren net als een olijfboom. Deze haagplant bloeit met kleine wit/witcrème bloemen en na de bloei kun je genieten van kleine roodgrijze bessen. Deze bessen zijn rauw eetbaar, maar niet erg lekker door de zure smaak. De bessen worden wel gebruikt in jams en sauzen. Meer info

Groeisnelheid: 20-40cm per jaar

VOORDELEN

+ Groenblijvend
+ Uniek grijze bladeren
+ Bestand tegen luchtvervuiling
+ Bestand tegen zeewind
+ Winterhard
+ Eetbare bessen

NADELEN

– Matig zichtdicht

Olijfwilg blad (Elaeagnus ebbingei)

Portugese laurierkers (Prunus lusitanica 'Angustifolia')

De Portugese laurier is een prachtige groenblijvende haagplant. De bladeren van deze haagplant zijn fris donkergroen, terwijl de takjes een donkerrode kleur hebben. In het voorjaar kun je genieten van witte bloementrossen en in het najaar vormen zich kleine kleine donkerblauw/zwarte bessen. Net als de andere lauriersoorten is de Portugese laurier een zeer sterke plant. Lees meer

Groeisnelheid: 20-40cm per jaar

VOORDELEN:

+ Groenblijvend
+ Sterke haagplant
+ Mooie bloei
+ Winterhard
+ Onderhoudsvriendelijk
+ Snel zichtdicht

NADELEN:

Giftig voor mensen

Portugese Laurier 'Angustifolia' blad en bloei / Prunus Lusitanica

Japanse hulst (Ilex crenata 'Dark Green')

De Japanse hulst (Ilex crenata ‘Dark Green’) is een prachtige groenblijvende sierhaag met prachtige, kleine, frisgroene bladeren. Deze sierhaag lijkt veel op de buxus, maar heeft in tegenstelling tot de buxus geen last van de buxusmot/buxusrups. Hierdoor is de Japanse hulst een uitstekend alternatief voor de buxus. In het voorjaar bloeit deze haagplant met kleine witte bloemen en in het najaar geeft de Japanse hulst zwarte bessen.

Groeisnelheid: 15-30cm per jaar

VOORDELEN

+ Groenblijvend
+ Winterhard
+ Gemakkelijk in onderhoud
+ Goed alternatief voor de buxus
+ Bruikbaar als afscheiding en als sierhaag

NADELEN

Bessen van de Japanse hulst zijn giftig
Japanse hulst kan niet tegen natte wortels

japanse hulst blad (Ilex crenata)

Sneeuwbal (Viburnum tinus 'Eve Price')

De sneeuwbal (Viburnum tinus ‘Eve Price’) is een groenblijvende heester die ook zeer geschikt is als haagplant. Een lange bloei is opvallend voor deze heester. In het najaar en de winter kun je genieten van prachtige schermvormige wit/wit-roze bloemen en daarna volgen donkerblauw/zwarte bessen die heel aantrekkelijk zijn voor vogels. In tegenstelling tot veel andere hagen, heb je met de sneeuwbal echt een opvallend bloeiende haag.

Groeisnelheid: 30-60cm per jaar

VOORDELEN

+ Wintergroen
+ Winterbloeier
+ Lange bloeiperiode (bijna heel jaar)
+ Aantrekkelijk voor vogels

NADELEN

Bessen zijn giftig
Matig winterhard

Sneeuwbal bloei (Viburnum Tinus)

Laurier 'Otto Luyken' (Prunus laurocerasus 'Otto Luyken')

De gewone laurier (Prunus laurocerasus ‘Otto Luyken’) lijkt op de ‘Novita’, maar er zijn wel degelijk verschillen. De ‘Otto Luyken’ groeit een stuk langzamer, waardoor deze haagplant meer geschikt is voor lage hagen om bijvoorbeeld zichtlijnen te creëren in de tuin. Deze gewone laurier heeft twee bloeiperiodes; één in het voorjaar en één in het najaar. Na de twee bloeiperiode ontstaan prachtige zwarte bessen.

Groeisnelheid: 10-20cm per jaar

VOORDELEN

+ Sterke haagplant
+ Groenblijvend
+ Winterhard
+ Mooie bloei

NADELEN

Giftige bessen
Langzame groeier

Laurierkers 'Otto luyken' bloem (Prunus laurocerasus)

Laurier 'Novita' (Prunus laurocerasus ‘Novita’)

De gewone laurier (Prunus laurocerasus ‘Novita’) lijkt op de ‘Otto Luyken’, maar er zijn wel degelijk verschillen. De ‘Novita’ groeit een stuk sneller dan de ‘Otto Luyken’ en hierdoor meer geschikt voor het creëren van een dichte haag voor beschutting en privacy. De ‘Novita’ bloeit in het voorjaar met witte bloemen (afhankelijk van de snoei) en in het najaar kun je genieten van donkerblauw/zwarte bessen.

Groeisnelheid: 40-60cm per jaar

VOORDELEN

+ Sterke haagplant
+ Groenblijvend
+ Winterhard
+ Mooie bloei
+ Snelle groeier
+ Bessen aantrekkelijk voor vogels

NADELEN

Giftige bessen

Laurierkers 'Novita' blad (Prunus laucerasus)

Gewone taxus (Taxus baccata)

De gewone taxus (Taxus baccata) is een populaire groenblijvende naaldconifeer die je veel ziet in de Nederlandse tuinen. Deze haagplant heeft prachtige naalden (in kleur uiteenlopend van licht- tot donkergroen. In het najaar kun je genieten van prachtige rode bessen. Op het gebied van standplaats stelt de taxus weinig eisen. Deze haagplant kun je zowel in de zon als in de schaduw plaatsen (en alles er tussenin). Ook op het gebied van de bodem stelt de venijnboom weinig eisen; het is wel belangrijk dat de grond niet te nat is.

Groeisnelheid: 20-40cm per jaar

VOORDELEN

+ Groenblijvend
+ Zeer winterhard
+ Snel zichtdicht
+ Makkelijke haagplant

NADELEN

Giftige bessen

Venijnboom - Taxus blad (Taxus baccata)

Westerse levenboom (Thuja occidentalis 'Brabant')

De Westerse levensboom, ook wel Thuja occidentalis ‘Brabant’ genoemd, is één van de meest populaire conifeersoorten. Deze haagplanten worden vooral gebruikt als wintergroene erfafscheiding. De Thuja kan een grote volle haag worden die daarnaast ook erg breed kan worden. De haag zorgt dan ook voor veel privacy. Ook is deze conifeer gemakkelijk in onderhoud, zorg er wel voor dat de Thuja geen natte wortels krijgt.

Groeisnelheid: 30-50cm per jaar

VOORDELEN

+ Groenblijvend
+ Snel zichtdicht
+ Zeer winterhard
+ Zon, halfschaduw, schaduw
+ Gemakkelijke haagplant

NADELEN

Giftig voor mens en dier

Westerse levensboom 'Brabant' blad (Thuja occidentalist)

Westerse levensboom (Thuja occidentalis 'Smaragd')

De Westerse levensboom (Thuja occidentalis ‘Smaragd’) is een prachtige frisgroene conifeer die lekker snel groeit, waardoor je snel kan genieten van privacy. Deze wintergroene haagplant zorgt voor een fysieke barrière tegen indringers, maar daarnaast absorbeert deze haag ook de geluiden van bijvoorbeeld buren en auto’s. Net als andere coniferen is de Thuja occidentalis ‘Smaragd’ niet geschikt om te planten op een drassige, natte bodem.

Groeisnelheid: 70-100cm per jaar

VOORDELEN

+ Groenblijvend
+ Hoge groeisnelheid
+ Geeft snel veel privacy
+ Fysieke barrière tegen indringers

NADELEN

Groeit niet op een natte bodem
Ondanks groeisnelheid niet gelijk een dichte haag

Westerse levensboom 'Smaragd' blad (Thuja occidentalis)

FAQ over haagplanten

CityTree Bomen en Plantencentrum tuinontwerp tuinaanleg tuinadvies

Welkom bij bomen- en
plantencentrum Citytree!

Bomen- en plantencentrum CityTree staat voor het vergroenen van de wereld om ons heen. Als bomen- en plantencentrum zij wij gespecialiseerd in de verkoop van mediterrane bomen en planten, maar ook voor leibomen, hagen, plantenbakken, leiconstructies en andere tuinplanten bent u bij CityTree aan het juiste adres!

U bent van harte welkom in onze locatie in Heerjansdam, waar u tijdens onze ruime openingstijden ons uitgebreide assortiment kunt verkennen. Onze deskundige adviseurs staan klaar om u te helpen met uw je vragen en bieden vrijblijvend plantadvies op maat. Maak gerust een afspraak voor een persoonlijk adviesgesprek, waarbij we rekening houden met uw specifieke wensen, de ligging van je tuin of dakterras, de bodemgesteldheid, en zelfs de levering en plaatsing van de bomen en planten.

Pieter Weststrate - CityTree - Bomen-en Plantencentrum
Een vraag?
Vraag Pieter!