GRATIS bezorging vanaf €500,- (Plantenbakken altijd gratis)
Steeneiken
De steeneik is een prachtige groenblijvende eikenboom met stevige hulstachtige bladeren. De oorsprong van de steeneik ligt in het Middellandse Zeegebied. De steeneiken kunnen uitgroeien tot prachtige kolossale bomen met een eivormige opbouw van de kroon. Citytree heeft allerlei steeneiken op voorraad staan, tot bomen van meer dan 4 meter hoog.
Steeneik - Boom op stam
Quercus Ilex
- SierwaardeBladvorm, Vrucht
- StandplaatsZon
- GroenblijvendKleur- en bladhoudend
Steeneik - Meerstammig
Quercus Ilex
- SierwaardeBladvorm, Vrucht
- StandplaatsZon
- GroenblijvendKleur- en bladhoudend
Steeneik - Leiboom
Quercus Ilex
- SierwaardeBladvorm, Vrucht
- StandplaatsZon
- GroenblijvendKleur- en bladhoudend
Steeneik kopen?
Steeneiken zijn in verschillende vormen en maten verkrijgbaar. Zo kun je een steeneik kopen als meerstammige boom maar is de steeneik ook zeer geschikt als leiboom of in cilindervorm. Het grote voordeel van steeneiken is dat de boom het hele jaar door groenblijvend of bladhoudend is.
De steeneik of Quercus ilex komt van oudsher voor in het Middellandse Zeegebied en kan in deze gebieden uitgroeien tot een boom van wel 25 meter. Ook in koudere gebieden kan de steeneik uitgroeien tot een grote struik of een kleine boom.
Steeneiken van de kwekerij
De steeneiken van citytree.nl worden geselecteerd op goede visuele eigenschappen zoals gezond blad, goed door gewortelde kluit, bossige kroon etc. Steeneiken worden in diverse soorten en maten aangeboden. Bij het kopen van een steeneik kun je bijvoorbeeld nadenken over de stamdikte, stamhoogte en de vorm van de kroon. Zo kun je bijvoorbeeld een steeneik kopen in leivorm, halfstam, hoogstam en cilindervorm.
Standplaats van de steeneik
Steeneiken verlangen een iets beschutte standplaats. Met name de wat jongere steeneiken zijn gevoelig voor vorst. De bomen zijn bestand tegen zeewind. De steeneik houdt van droge en kalkrijke grond. Bij aanplant van de steeneik kun je het beste mediterrane grond gebruiken.
Vruchten en bloemen
De steeneik bloeit omstreeks mei/juni met goudgele katjes op het jonge hout. De vrouwelijke bloemen van de steeneik zijn groenachtig en onopvallend. Na bevruchting krijgt de boom eivormige eikels welke 1 tot 2 cm groot zijn. De steeneik houdt het hele jaar door zijn blad vast, al kan de boom soms wel wat blad ruien.
Snoeivorm van een steeneik
Steeneiken zijn in vele soorten en maten verkrijgbaar. Zo kun je de boom bijvoorbeeld kopen in halfstam, hoogstam, dichte kroon, grillig groeiende steeneik, meerstammige steeneik of als steeneik leiboom. Snoeivormen zijn meestal aan te passen.
Snoeien van een steeneik
Vorm snoei kan het beste worden gedaan in het najaar. De sapstroom van de boom is dan in rust. Zorg, voordat u gaat snoeien, voor een scherpe snoeischaar en een idee over welke takken gesnoeid moeten worden. Knip de takken van de steeneik af net buiten de takkenkraag. Let er bij het snoeien op dat u niet meer dan een derde van de takken snoeit.
Voor het snoeien van een leiboom is het handig vooraf te bepalen wat het doel van de leiboom is. Snoei de takken af tot een centimeter van de hoofdtak. Dit zorgt ervoor dat er veel twijgjes gaan groeien en de leivorm een mooie dicht samenhang krijgt.
Winterhardheid Steeneik
De steeneik is over het algemeen goed bestand tegen wat koudere winters. Jonge steeneiken zijn wat gevoeliger voor vorst en staan daarom graag op een wat beschuttere plek. De steeneik (quercus ilex) is winterhard tot -12 °C. De wat jongere bomen zijn meer vorstgevoelig en kunnen in de winter altijd afgedekt worden. Wanneer een steeneik al langere periode in de grond staat hoeft de eik niet meer afgedekt te worden in de wintermaanden.
Veelgestelde vragen
Staat je vraag er niet tussen? Neem gerust contact met ons op.
De prijzen van steeneiken variëren per boom of struik. Vaak wordt de prijs bepaald aan de hand van de stamdikte, leeftijd, kroon en vorm.
Het planten van een steeneik is eenvoudig, mits je een paar belangrijke stappen volgt. Graaf een plantgat dat iets groter is dan de kluit van de boom. Het is aan te raden om de bodem te verbeteren met aanplantgrond of een aanplantpakket voor optimale groeiomstandigheden. Verwijder vervolgens de kuip van de kluit en plaats de kluit in het gat. Zorg ervoor dat de bovenkant van de kluit gelijk ligt met het maaiveld, zodat de stam niet te diep komt te staan en de schors niet vochtig blijft, wat rot kan veroorzaken. Vul het plantgat aan met aarde en druk de zijkanten stevig aan. Plaats altijd boompalen om te voorkomen dat jonge wortels beschadigen door beweging van de boom.
De beste tijd om een steeneik die in de volle grond is gekweekt te planten, is tijdens de rustperiode van de plant. In Nederland kan een steeneik met kluit meestal worden geplant van half november tot eind april, afhankelijk van de temperatuur in de herfst en het voorjaar. Een potgekweekte steeneik kan daarentegen het hele jaar door worden geplant.
De groei van een steeneik is moeilijk exact in centimeters per jaar uit te drukken, omdat deze sterk afhankelijk is van het klimaat, de standplaats en de bodemkwaliteit. Daarnaast is het belangrijk om onderscheid te maken tussen de groei van de stamomtrek en de groei van de takken. Als vuistregel groeit de stamomtrek met ongeveer één centimeter per jaar, terwijl de takken van een steeneik jaarlijks tussen de 20 en 40 centimeter kunnen groeien.
Gemiddeld bereiken steeneiken in Nederland maximaal een hoogte van zeven meter. Maar meestal wordt een eik ongeveer 3-4 meter hoog.
Een steeneik hoeft niet per se gesnoeid te worden, maar snoei is aanbevolen als de boom te wild groeit of wanneer je een specifieke vorm wilt behouden.
Je kunt het beste snoeien in april, vóór de bloeiperiode, of eventueel in juni om de vorm te behouden.
Steeneiken zijn beschikbaar in diverse soorten en maten. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een halfstam, hoogstam, steeneik met een dichte kroon, grillig groeiende varianten, meerstammige steeneiken of een steeneik als leiboom. De snoeivormen zijn vaak aan te passen naar wens.
Een steeneik bloeit in de lente, meestal van april tot juni. De boom produceert dan kleine, onopvallende, geelgroene katjes die zowel mannelijke als vrouwelijke bloemen bevatten. De bloemen zijn niet bijzonder opvallend, maar vormen wel de basis voor de eikels die in de herfst rijpen.
De steeneik is goed bestand tegen wind, inclusief zeewind, waardoor hij uitstekend geschikt is voor kustgebieden.
De steeneik is winterhard tot -16°C en geschikt voor klimaatzones 6A tot 10B.
Een klein handje koemestkorrels per boom is al meer dan voldoende. Daarnaast kan het lonen om de boom te voeden met een Aanplantpakket en Healthy start.
Ja, een steeneik is bladhoudend. De boom behoudt zijn bladeren gedurende de winter, wat zorgt voor een groenblijvend karakter, zelfs in de koudere maanden.
Hoewel de steeneik van nature goed tegen droogte kan, is het wel nodig om de boom soms water te geven. In de zomermaanden, vooral bij droog weer, moet je ervoor zorgen dat de boom voldoende water krijgt. Dit kun je het beste doen door de grond rondom de boom regelmatig te besproeien met water.
De steeneik verdraagt geen voortdurend vochtige grond en geeft de voorkeur aan droge, kalkrijke bodems.
De steeneik kan gemiddeld tussen de 80 en 100 jaar oud worden
Ja, om de steeneik niet te groot te laten worden kunt u de steeneik snoeien.
De steeneik is niet giftig voor mensen en dieren, dus ook als u huisdieren heeft kunt u deze boom prima in de tuin zetten
De steeneik bloeit omstreeks mei/juni met goudgele katjes op het jonge hout. De vrouwelijke bloemen van de steeneik zijn groenachtig en onopvallend. Na bevruchting ontwikkelt de boom eivormige eikels, die 1 tot 2 cm groot worden. Deze eikels zijn klein en hebben een harde schil, net zoals de eikels van andere eikensoorten. Ze dienen als een belangrijke voedselbron voor diverse dieren, maar zijn vanwege hun bittere smaak niet direct eetbaar voor mensen.
De steeneik is een van de weinige bomen die uitstekend bestand is tegen wind, waardoor hij op veel verschillende locaties geplant kan worden, zelfs in gebieden met zeewind. De steeneik gedijt het beste in droge, kalkrijke grond. Bij het aanplanten is het daarom aan te raden om mediterrane grond te gebruiken.
De steeneik kan goed in een kleine tuin geplant worden.
Ja, een steeneik kan prima in een plantenbak.
Hoewel de steeneik een robuuste boom is die vaak goed herstelt van ziektes, kan hij toch soms aangetast worden. Hieronder vind je een lijst met veelvoorkomende ziektes en plagen.
- Eikenprocessierups:
- Symptomen: Vraatsporen op de bladeren, waardoor de boom gedeeltelijk of volledig kaal kan worden. De rupsen hebben brandharen die bij contact huidirritatie, jeuk en ademhalingsproblemen bij mensen en dieren veroorzaken.
- Echte meeldauw:
- Symptomen: Witte, poederachtige vlekken op de bovenkant van bladeren en jonge scheuten. Dit kan de fotosynthese verstoren, waardoor de groei van de boom vertraagt en het blad kan verwelken of afsterven.
- Verticillium verwelking:
- Symptomen: Gele of verwelkende bladeren en takken die plotseling verdrogen. De schimmel infecteert de vaatbundels, wat resulteert in een ongelijke waterverdeling door de boom en in ernstige gevallen kan leiden tot afsterven.
- Bladvlekkenziekte:
- Symptomen: Verschillende schimmels veroorzaken bruine, zwarte of rode vlekken op de bladeren, wat kan leiden tot vroegtijdige bladval. Dit vermindert de vitaliteit van de boom en kan de sierwaarde verminderen.
- Bladvlo (Psyllidae):
- Symptomen: Vervormde en krullende bladeren door sapzuigende activiteit van de bladvlo. De bladeren kunnen vergeling vertonen en de groei van de boom kan afnemen. Er kunnen ook honingdauwafzettingen ontstaan, wat weer schimmelvorming kan veroorzaken.
- Eikenwants:
- Symptomen: Deze insecten zuigen aan het sap van jonge scheuten en bladeren, wat kan leiden tot misvormingen, vergeling, en soms bruinverkleuring van de bladeren. Jonge bladeren kunnen verschrompelen.
- Kanker (schimmelinfecties):
- Symptomen: Aangetaste takken vertonen gezwollen plekken, barsten of scheuren in de bast. De schors kan loslaten, en er kan afsterving van takken optreden. Hierdoor verzwakt de boom en neemt de sierwaarde af.
- Wortelrot (Phytophthora):
- Symptomen: De schimmel tast de wortels aan, waardoor de boom zijn vermogen verliest om water op te nemen. Dit kan leiden tot verwelkte bladeren, een algemene verzwakte groei, bruine of zwarte verkleuring van de wortels, en uiteindelijk kan de boom afsterven.
- Bastkevers:
- Symptomen: Kleine gaatjes in de schors waar de kevers binnenkomen, gevolgd door gangen in het hout. De larven graven zich een weg door de boom, wat kan leiden tot verdroging van takken en het afsterven van de boom.
- Galmuggen:
- Symptomen: Deze insecten veroorzaken kleine, misvormde zwellingen (gallen) op de bladeren of takken. Dit resulteert in opgezwollen plekken, wat de esthetische waarde van de boom kan verminderen. In grote aantallen kan dit ook de groei van de boom belemmeren.
- Eikenprocessierups:
Welkom bij bomen- en
plantencentrum Citytree!
Bomen- en plantencentrum CityTree staat voor het vergroenen van de wereld om ons heen. Als bomen- en plantencentrum zij wij gespecialiseerd in de verkoop van mediterrane bomen en planten, maar ook voor leibomen, hagen, plantenbakken, leiconstructies en andere tuinplanten bent u bij CityTree aan het juiste adres!
U bent van harte welkom in onze locatie in Heerjansdam, waar u tijdens onze ruime openingstijden ons uitgebreide assortiment kunt verkennen. Onze deskundige adviseurs staan klaar om u te helpen met uw je vragen en bieden vrijblijvend plantadvies op maat. Maak gerust een afspraak voor een persoonlijk adviesgesprek, waarbij we rekening houden met uw specifieke wensen, de ligging van je tuin of dakterras, de bodemgesteldheid, en zelfs de levering en plaatsing van de bomen en planten.