Ga naar inhoud

Kom langs in onze winkel: Vandaag geopend van 07:00 tot 17:00 of bestel online

ACTIE: GRATIS bezorging vanaf €300,- *(BE €350,-)

Persoonlijk tuinadvies
Kom langs voor inspiratie in Heerjansdam
Bezorg- en aanplantservice

Steeneiken

De steeneik is een prachtige groenblijvende eikenboom met stevige hulstachtige bladeren. De oorsprong van de steeneik ligt in het Middellandse Zeegebied. De steeneiken kunnen uitgroeien tot prachtige kolossale bomen met een eivormige opbouw van de kroon. Citytree heeft allerlei steeneiken op voorraad staan, tot bomen van meer dan 4 meter hoog.

2 resultaten
Steeneik vrucht, eikel (Quercus Ilex)

Steeneik - Boom op stam

Quercus Ilex

vanaf225,00
 • Sierwaarde
  Bladvorm, Vrucht
 • Standplaats
  Zon
 • Groenblijvend
  Kleur- en bladhoudend
Bekijk product
Steeneik vrucht, eikel (Quercus Ilex)

Steeneik - Leiboom

Quercus Ilex

vanaf275,00
 • Sierwaarde
  Bladvorm, Vrucht
 • Standplaats
  Zon
 • Groenblijvend
  Kleur- en bladhoudend
Bekijk product

Steeneik kopen?

Steeneiken zijn in verschillende vormen en maten verkrijgbaar. Zo kun je een steeneik kopen als meerstammige boom maar is de steeneik ook zeer geschikt als leiboom of in cilindervorm. Het grote voordeel van steeneiken is dat de boom het hele jaar door groenblijvend of bladhoudend is.

De steeneik of Quercus ilex komt van oudsher voor in het Middellandse Zeegebied en kan in deze gebieden uitgroeien tot een boom van wel 25 meter. Ook in koudere gebieden kan de steeneik uitgroeien tot een grote struik of een kleine boom.

Steeneiken van de kwekerij

De steeneiken van citytree.nl worden geselecteerd op goede visuele eigenschappen zoals gezond blad, goed door gewortelde kluit, bossige kroon etc. Steeneiken worden in diverse soorten en maten aangeboden. Bij het kopen van een steeneik kun je bijvoorbeeld nadenken over de stamdikte, stamhoogte en de vorm van de kroon. Zo kun je bijvoorbeeld een steeneik kopen in leivorm, halfstam, hoogstam en  cilindervorm.

Standplaats van de steeneik

Steeneiken verlangen een iets beschutte standplaats. Met name de wat jongere steeneiken zijn gevoelig voor vorst. De bomen zijn bestand tegen zeewind. De steeneik houdt van droge en kalkrijke grond. Bij aanplant van de steeneik kun je het beste mediterrane grond gebruiken.

Vruchten en bloemen

De steeneik bloeit omstreeks mei/juni met goudgele katjes op het jonge hout. De vrouwelijke bloemen van de steeneik zijn groenachtig en onopvallend. Na bevruchting krijgt de boom eivormige eikels welke 1 tot 2 cm groot zijn. De steeneik houdt het hele jaar door zijn blad vast, al kan de boom soms wel wat blad ruien.

Snoeivorm van een steeneik

Steeneiken zijn in vele soorten en maten verkrijgbaar. Zo kun je de boom bijvoorbeeld kopen in halfstam, hoogstam, dichte kroon, grillig groeiende steeneik, meerstammige steeneik of als steeneik leiboom. Snoeivormen zijn meestal aan te passen.

Snoeien van een steeneik

Vorm snoei kan het beste worden gedaan in het najaar. De sapstroom van de boom is dan in rust. Zorg, voordat u gaat snoeien, voor een scherpe snoeischaar en een idee over welke takken gesnoeid moeten worden. Knip de takken van de steeneik af net buiten de takkenkraag. Let er bij het snoeien op dat u niet meer dan  een derde van de takken snoeit.

Voor het snoeien van een leiboom is het handig vooraf te bepalen wat het doel van de leiboom is. Snoei de takken  af tot een centimeter van de hoofdtak. Dit zorgt ervoor dat er veel twijgjes gaan groeien en de leivorm een mooie dicht samenhang krijgt.

Winterhardheid Steeneik

De steeneik is over het algemeen goed bestand tegen wat koudere winters. Jonge steeneiken zijn wat gevoeliger voor vorst en staan daarom graag op een wat beschuttere plek. De steeneik (quercus ilex) is winterhard tot -12 °C. De wat jongere bomen zijn meer vorstgevoelig en kunnen in de winter altijd afgedekt worden. Wanneer een steeneik al langere periode in de grond staat hoeft de eik niet meer afgedekt te worden in de wintermaanden.

Veel gestelde vragen over steeneiken

Hoeveel kost een steeneik?

De prijzen van steeneiken variëren per boom of struik. Vaak wordt de prijs bepaald aan de hand van de stamdikte, leeftijd, kroon en vorm.

Hoe snel groeit de steeneik?

De groei van een steeneik is ook niet perse in centimeters per jaar te definiëren. De groei is afhankelijk van het klimaat, de standplaats en de bodem. Verder kunnen we ons afvragen of we het bij groei hebben over bijvoorbeeld stamomtrek of takken groei. Een vuistregel voor de groei van de stam in omtrek is ongeveer een centimeter per jaar. De takkengroei van een steeneik ligt zo tussen de 20- en  40 centimeter per jaar.

Hoe plant je een steeneik?

Het planten van een steeneik is in het algemeen niet moeilijk. Graaf een gat ter grote van de kluit en liefst iets groter. Bodem verbetering is altijd goed om te doen bij de aanplant van een boom. Je kunt hiervoor een aanplant pakket of aanplantgrond gebruiken. Als de bodemverbetering is doorgevoerd, verwijder je de kuip van de kluit en plaats je de kluit in het plantgat. Let er op dat de boom niet te laag staat. Als er te veel aarde aan het begin van de stam ligt, blijft de schors te lang nat en gaat de stam rotten. Zorg dus dat de bovenkant van de kluit gelijk is aan het oppervlak. Vervolgens de zijkanten van de kluit goed aanduwen met aarde en de boom staat. Om te voorkomen dat jong gevormde wortels afscheuren is het altijd goed om boompalen te plaatsen bij een boom.

CityTree Bomen en Plantencentrum tuinontwerp tuinaanleg tuinadvies

Welkom bij bomen- en
plantencentrum Citytree!

Bomen- en plantencentrum CityTree staat voor het vergroenen van de wereld om ons heen. Als bomen- en plantencentrum zij wij gespecialiseerd in de verkoop van mediterrane bomen en planten, maar ook voor leibomen, hagen, plantenbakken, leiconstructies en andere tuinplanten bent u bij CityTree aan het juiste adres!

U bent van harte welkom in onze locatie in Heerjansdam, waar u tijdens onze ruime openingstijden ons uitgebreide assortiment kunt verkennen. Onze deskundige adviseurs staan klaar om u te helpen met uw je vragen en bieden vrijblijvend plantadvies op maat. Maak gerust een afspraak voor een persoonlijk adviesgesprek, waarbij we rekening houden met uw specifieke wensen, de ligging van je tuin of dakterras, de bodemgesteldheid, en zelfs de levering en plaatsing van de bomen en planten.

Team CityTree - Pieter W
Een vraag?
Vraag Pieter!