Ga naar inhoud

Vanwege lancering nieuwe website is online assortiment nog niet volledig, voor volledige assortiment neem contact op of kom langs

Persoonlijk tuinadvies
Snelle levering
Bezorg- en aanplantservice
Vijgenboom (Ficus carica)

Vijgenbomen

Bij CityTree vind je een uitgebreide selectie vijgenbomen, beschikbaar in verschillende vormen, waaronder meerstammig/struik en boom op stam. Onze standaard vijgenbomen produceren groene of paarse vijgen, maar we bieden ook specifieke variëteiten met groene of paarse vijgen.

Een vijgenboom is een prachtige toevoeging aan elke tuin, met zijn karakteristieke grijsachtige bast en grote, frisgroene bladeren. En laten we de heerlijke vijgen niet vergeten die deze boom voortbrengt! Wil je een vijgenboom kopen? Breng dan eens een bezoek aan ons bomen- en plantencentrum CityTree en ontdek ons uitgebreide assortiment, of bestel online.

4 resultaten
Vijgenboom blad en vrucht - vijg (Ficus carica)

Vijgenboom

Ficus carica

vanaf27,50
 • Sierwaarde
  Bladvorm, Vrucht
 • Standplaats
  Zon
 • Bladverliezend
  Mooie herfstkleuren
Bekijk product
Vijgenboom blad en vrucht - vijg (Ficus carica)

Vijgenboom – Meerstammig

Ficus carica

495,00
 • Sierwaarde
  Bladvorm, Vrucht
 • Standplaats
  Zon
 • Bladverliezend
  Mooie herfstkleuren
Bekijk product
Vijgenboom blad en vrucht - vijg (Ficus carica)

Vijgenboom ‘Bianca’

Ficus carica

175,00
 • Sierwaarde
  Bladvorm, Vrucht
 • Standplaats
  Zon
 • Bladverliezend
  Mooie herfstkleuren
Bekijk product
Vijgenboom 'Negra' vrucht donkerpaars(Ficus carica)

Vijgenboom ‘Negra’

Ficus carica

145,00
 • Sierwaarde
  Bladvorm, Vrucht
 • Standplaats
  Zon
 • Bladverliezend
  Mooie herfstkleuren
Bekijk product

Tips voor de aankoop, de aanplant en het onderhoud van een vijgenboom

Wil je een vijgenboom kopen, maar weet je niet zo goed waar je op moet letten? Hier vind je alle informatie die je nodig hebt over de aankoop, de aanplant en het onderhoud van een vijgenboom. Mocht je na het lezen van deze informatie nog vragen hebben, neem gerust contact met ons op!

In het zuiden van Europa zie je veel vijgenbomen, maar van oorsprong komen vijgenbomen uit West-Azië. Tegenwoordig kun je een vijgenboom ook goed in je Nederlandse tuin plaatsen. Bomen- en plantencentrum CityTree heeft al ruim 15 jaar ervaring met vijgenbomen. Kom eens bij ons langs voor ons enorme assortiment en deskundige advies!

Als je bij bomen- en plantencentrum CityTree een vijgenboom koopt, kies je voor A-kwaliteit. Onze vijgenbomen worden streng en vakkundig gecontroleerd en moeten aan al onze gestelde kwaliteitseisen voldoen. Bij ons koop je goed doorgewortelde vijgenbomen met goede visuele eigenschappen!

CityTree heeft al 15 jaar ervaring met de in- en verkoop van vijgenbomen! Bij ons hun je ook terecht voor uitgebreide bezorg- en aanplantservice, maar ook voor onderhoud ben je bij ons aan het juiste adres.

Vijgenboom (Ficus carica)

Kies voor een prachtige vijgenboom!

Ben je op zoek naar een karakteristieke vruchtboom met een grijsachtige bast en prachtig grote bladeren, misschien is de vijgenboom (Ficus carica) dan wel iets voor jou!

Oorsprong van de vijgenboom

De vijgenboom zie je veel rondom de Middellandse Zee, maar van oorsprong komen vijgenbomen uit West-Azië. Tegenwoordig doet een vijgenboom het ook goed in een Nederlandse tuin.

Standplaats

Zon

Een vijgenboom heeft echt een zonnige standplaats nodig! Hierbij gaat het vooral om de middagzon op het zuiden en/of westen. Als je een vijgenboom op het noorden of westen plaatst, krijgt deze mediterrane boom vaak te weinig zon dus dat raden we normaliter af. Gelukkig kun je bij CityTree ook terecht voor groenblijvende alternatieven. We adviseren je graag!

Wind

De vijgenboom geeft de voorkeur aan een beschutte plaats, want dan blijven de bladeren van de vijg namelijk mooi. Een vijgenboom moet je beschermen tegen de koude oostenwind in de winter.

Grond

Bij de aanplant van een vijgenboom is de juiste grond erg belangrijk. Bomen- en plantencentrum CityTree raadt dan ook aan om bij aanplant mediterrane grond te gebruiken. Een vijgenboom geeft namelijk de voorkeur aan voedselarme grond. Deze mediterrane grond kun je mengen met de bestaande grond. Wil je een vijgenboom in een plantenbak plaatsen? Kies voor een plantenbak met gaten in de bodem of maak zelf gaten in de bodem van de plantenbak. Bedek vervolgens de bodem van de plantenbak met hydrokorrels, zodat het water goed kan weglopen. Vervolgens kun je de vijgenboom aanplanten met een mengsel van mediterrane grond en potgrond. Geef je vijgenboom een goede start met voedingstabletten.

Bloei

Een vijgenboom bloeit in het voorjaar, maar de bloei is eigenlijk heel onopvallend. In het geval van de vijgenboom gaat het om een groene en onopvallende groei. De meeste vijgenbomen zijn zelfbestuivend.

Vruchten

Bij CityTree kun je zowel vijgenbomen kopen met groene vijgen als met blauwe vijgen. De vruchten zijn rauw eetbaar. De schil kan met de hand worden verwijderd. Bij vijgenbomen zijn niet alle vruchten gelijktijdig rijp dus zorg dat je alleen de rijpe vijgen eet. Een rijpe vijg voelt al wat zachter aan, daarnaast is de onderkant van de vruchten groter en zie je daar vaak kleine scheurtjes.

Vijgenboom 'Negra' vrucht donkerpaars(Ficus carica)

Winterhardheid

Een vijgenboom is goed bestand tegen de winters in Nederland, tenzij het langdurig en hard gaat vriezen. Bij temperaturen van -15 graden Celsius moet je een vijgenboom gaan beschermen tegen de vorst. De vijgenboom kun je dan inpakken met een vliesdoek of een winterhoes. Met deze winterbescherming bescherm je de takken en knoppen tegen bevriezing.

Onderhoud

Ook een mediterrane boom, zoals een vijgenboom, moet je natuurlijk goed onderhouden door het geven van water, regelmatig snoeien en de boom bij te voeden.

Watergift

Meestal is het voldoende om een vijgenboom één keer per week water te geven. Bij zonnig en warm weer mag een vijgenboom twee keer of drie keer per week water krijgen. Het gaat om minimaal 10L (een emmer) per keer. Zorg er wel voor dat de wortels van de vijgenboom niet continue nat blijven staan, want hierdoor staat wortelrot.

Staat je vijgenboom in een plantenbak? Dan is het belangrijk om er rekening mee te houden dat het prachtige bladerdak van de vijgenboom ervoor kan zorgen dat er maar weinig water in de plantenbak terechtkomt.

Snoeien

Om je vijgenboom optimaal te onderhouden, is het raadzaam om de boom één keer per jaar te snoeien. Deze snoei kun je het beste uitvoeren als de boom in rust is, in de periode van november t/m februari. Bij deze snoei kun je de boom terugsnoeien tot maximaal 1 à 2 knoppen.

Voeding

Eigenlijk elk boom moet je in het voorjaar bijvoeden met een voorjaarspakket. Hiermee krijgt je boom de juiste voeding voor een mooie bladontwikkeling en vruchtontwikkeling. In de zomer is het ook mogelijk om je vijgenboom extra voeding te geven. Bij CityTree kun je terecht voor allerlei natuurlijke meststoffen, zoals HealthyStart tabletten.

Vijgenboom blad en stam (Ficus carica)

Hoe plant je een vijgenboom?

Een goede aanplant legt de basis voor een gezonde vijgenboom. Bij bomen- en plantencentrum CityTree streven we ernaar om onze klanten duidelijke en eerlijke informatie te verschaffen over het aanplanten en verzorgen van onze bomen, zodat je jouw vijgenboom met vertrouwen kunt planten en onderhouden.

Aanplantpakket met bemesting/voeding

Om je vijgenboom na het aanplanten een goede start te geven, raden we aan om gebruik te maken van ons aanplantpakket. Dit pakket bestaat uit drie essentiële onderdelen:

Wortelstimulator (Tree Saver): De wortelstimulator bevordert de groei van nieuwe wortelpunten, waardoor de vijgenboom sneller en efficiënter voeding en water kan opnemen.

Bodemverbeteraar (Biovin): De bodemverbeteraar draagt bij aan een verbetering van het bodemleven en de bodemdiversiteit. Dit zorgt voor een duurzamere grondstructuur, wat op lange termijn ten goede komt aan de boom.

Healthy Start Voeding: Healthy Start is een gebalanceerde voeding in de vorm van tabletten. Plaats deze tabletten ongeveer 5 cm diep in de grond rondom de boom. Ze voorzien de vijgenboom van de juiste voedingsstoffen gedurende één groeiseizoen. Wij adviseren om de Healthy Start tabletten jaarlijks rond het voorjaar toe te voegen voor een gezonde groei en ontwikkeling van je vijgenboom.

Met ons aanplantpakket geef je jouw vijgenboom de beste start en zorg je voor een gezonde groei en bloei in de jaren die volgen.

Grond

Bij het aanplanten van een vijgenboom is de keuze van de bodem van cruciaal belang. Oorspronkelijk afkomstig uit het West-Azie, gedijt de vijgenboom goed op verschillende bodemsoorten, waaronder neutrale/basische grond, lichte kleigrond, zandgrond en lemige grond. Bij aanplant is het essentieel om Vivimus Universeel aan de bestaande bodem toe te voegen. Dit draagt bij aan een goede afwatering en een luchtige structuur. Als je ervoor kiest om de vijgenboom in de volle grond te planten, is het van groot belang om te zorgen voor goede afwatering, vooral in de herfst en winter. Dit kun je bereiken door de grond luchtiger te maken of de vijgenboom iets verhoogd te planten in een border of op een terpje. Hierdoor wordt voorkomen dat de vijgenboom “natte voeten” krijgt en dat de wortels gaan rotten.

Aanplanten van een Vijgenboom in de volle grond

Bij het aanplanten van een vijgenboom in de volle grond in Nederland zijn er enkele aandachtspunten. Zorg ervoor dat de bodem waarin je de vijgenboom plant niet te lang vochtig blijft, omdat dit wortelrot kan veroorzaken. Overweeg om de vijgenboom iets verhoogd te plaatsen, bijvoorbeeld in een verhoogde border, om de kans op te natte grond te verminderen. Kies een zonnige locatie met goed doorlatende grond voor je vijgenboom . Hiermee geef je je vijgenboom de beste kans op een gezonde groei en ontwikkeling in de volle grond.

Volg deze stappen voor een succesvolle aanplant:

 1. Graaf een ruim plantgat. Een ruim plantgat is ideaal om meer ruimte te creëren, meer is altijd beter. Hanteer een minimum van 25% van de potdiameter of kluitdiameter toegevoegd aan de diameter van het plantgat. Als je bijvoorbeeld een pot of kluit hebt met een diameter van 50 cm, zou het plantgat een diameter van 75 cm moeten hebben. Zorg ervoor dat de diepte van het plantgat gelijk is aan de hoogte van de kluit.
 2. Maak de grond van het plantgat goed los.
 3. Meng Vivimus Universeel met een zakje wortelstimulator (Tree Saver Mycorrhiza) en de uitgegraven bodemgrond van de tuin of border. (Zie verpakking voor de juiste hoeveelheden)
 4. Breng een laagje van gemengde grond aan op de bodem.
 5. Plaats de vijgenboom in het plantgat en vul het plantgat aan met de gemengde grond.
 6. Strooi bodemverbeteraar (Biovin) op de kluit van de vijgenboom en plaats de Healthy Start tabletten circa 5 cm diep in de grond rondom de boom. (Zie verpakkingen voor de juiste hoeveelheden)
 7. Geef je vijgenboom in het eerste jaar na de aanplant regelmatig water. Bewater in deze periode minimaal 1 keer per week water, afhankelijk van de weersomstandigheden en standplaats. Bij warm en droog weer kan het nodig zijn om vaker water te geven, bij extreme warmte zelfs met dagelijkse frequentie. Geef per keer minimaal 10 à 20 liter (1 of 2 emmers) water. Extra bewatering in het eerste jaar na aanplant is essentieel voor een sterke vestiging van de wortelen.

Aanplanten van een Olijfboom in pot/plantenbak

Een vijgenboom kan gedijen in een kleine ruimte, zoals een plantenbak of een border. Let bij de aanplant wel op dat je een bak uitkiest die een stuk groter is dan kluit van de vijgenboom. Hoe groter de bak, hoe langer de boom in deze bak kan blijven staan. Heb je vragen over de grootte van de bak, neem dan even contact met ons op.

 1. Kies een plantenbak die ruim groter is dan de kluit van de boom. Hoe groter de bak, hoe langer de vijgenboom in deze plantenbak kan blijven staan.
 2. Kies een plantenbak met gaten in de bodem of maak zelf gaten in de bodem van de plantenbak, zodat overtollig water altijd goed kan weglopen.
 3. Vul de plantenbak met een ruime laag hydrokorrels. Ook de hydrokorrels zorgen ervoor dat het water goed kan weglopen.
  LET OP: Gebruik bij Corentenstalen plantenbakken geen hydrokorrels maar gebruik grind om verkleuring van het staal te voorkomen.
 4. Meng Vivimus Universeel met een zakje wortelstimulator (Tree Saver Mycorrhiza) en Universele Potgrond. (Zie verpakking voor de juiste hoeveelheden)
 5. Plant de vijgenboom in de plantenbak en aan met de gemengde grond.
 6. Strooi bodemverbeteraar (Biovin) op de grond en plaats de Healthy Start tabletten circa 5 cm diep in de grond rondom de boom. (Zie verpakkingen voor de juiste hoeveelheden)
 7. Geef je vijgenboom in het eerste jaar na de aanplant regelmatig water. Bewater in deze periode minimaal 1 keer per week water, afhankelijk van de weersomstandigheden en standplaats. Bij warm en droog weer kan het nodig zijn om vaker water te geven, bij extreme warmte zelfs met dagelijkse frequentie. Geef per keer minimaal 10 à 20 liter (1 of 2 emmers) water. Extra bewatering in het eerste jaar na aanplant is essentieel voor een sterke vestiging van de wortelen.
vijgenboom met rozemarijn in aluminium plantenbak (ficus carica)

Aanplanten van een Vijgenboom in plantenbak zonder bodem of verhoogde border

Een vijgenboom kun je ook plaatsen in een plantenbak zonder bodem of een verhoogde border. De grootte van de bak of border is minder belangrijk, omdat de vijgenboom ook naar beneden kan wortelen. Kies wel een plantenbak of border die wat groter is dan de grootte van de kluit. Heb je vragen, neem dan even contact met ons op.

 1. Graaf een ruim plantgat en plaats vervolgens de plantenbak. Een ruim plantgat is ideaal om meer ruimte te creëren, meer is altijd beter. Hanteer een minimum van 25% van de potdiameter of kluitdiameter toegevoegd aan de diameter van het plantgat. Als je bijvoorbeeld een pot of kluit hebt met een diameter van 50 cm, zou het plantgat een diameter van 75 cm moeten hebben. Zorg ervoor dat de diepte van het plantgat gelijk is aan de hoogte van de kluit.
 2. Maak de grond van het plantgat goed los.
 3. Meng Vivimus Universeel met een zakje wortelstimulator (Tree Saver Mycorrhiza) en de uitgegraven bodemgrond van de tuin of border. (Zie verpakking voor de juiste hoeveelheden)
 4. Breng een laagje gemengde grond aan op de bodem.
 5. Plant je nieuwe vijgenboom in de plantenbak of border en aan met de gemengde grond.
 6. Strooi bodemverbeteraar (Biovin) op de kluit van de vijgenboom en plaats de Healthy Start tabletten circa 5 cm diep in de grond rondom de boom. (Zie verpakkingen voor de juiste hoeveelheden)
 7. Geef je vijgenboom in het eerste jaar na de aanplant regelmatig water. Bewater in deze periode minimaal 1 keer per week water, afhankelijk van de weersomstandigheden en standplaats. Bij warm en droog weer kan het nodig zijn om vaker water te geven, bij extreme warmte zelfs met dagelijkse frequentie. Geef per keer minimaal 10 à 20 liter (1 of 2 emmers) water. Extra bewatering in het eerste jaar na aanplant is essentieel voor een sterke vestiging van de wortelen.

Liever de vijgenboom laten aanplanten? Dat kan ook! CityTree biedt een uitgebreide bezorg- en aanplantservice.

Veel gestelde vragen over de vijgenboom

CityTree Bomen en Plantencentrum tuinontwerp tuinaanleg tuinadvies

Welkom bij bomen- en
plantencentrum Citytree!

Bomen- en plantencentrum CityTree staat voor het vergroenen van de wereld om ons heen. Als bomen- en plantencentrum zij wij gespecialiseerd in de verkoop van mediterrane bomen en planten, maar ook voor leibomen, hagen, plantenbakken, leiconstructies en andere tuinplanten bent u bij CityTree aan het juiste adres!

U bent van harte welkom in onze locatie in Heerjansdam, waar u tijdens onze ruime openingstijden ons uitgebreide assortiment kunt verkennen. Onze deskundige adviseurs staan klaar om u te helpen met uw je vragen en bieden vrijblijvend plantadvies op maat. Maak gerust een afspraak voor een persoonlijk adviesgesprek, waarbij we rekening houden met uw specifieke wensen, de ligging van je tuin of dakterras, de bodemgesteldheid, en zelfs de levering en plaatsing van de bomen en planten.

CityTree - Pieter Weststrate
Een vraag?
Vraag Pieter!