Ga naar inhoud

Vanwege lancering nieuwe website is online assortiment nog niet volledig, voor volledige assortiment neem contact op of kom langs

Persoonlijk tuinadvies
Snelle levering
Bezorg- en aanplantservice
Groenblijvende leibomen voor zonwering en privacy - Glansmispel 'Red Robin'

Groenblijvende leiboom

Een groenblijvende leiboom is een kenmerkende boom met een sfeervolle, landelijke uitstraling die vaak te vinden is bij landhuizen en boerderijen als bescherming tegen de zomerzon. Met leibomen voor het huis blijft de temperatuur binnen aangenaam koel. Tegenwoordig worden leibomen niet alleen gebruikt voor privacy of om inkijk van boven te verminderen, maar ook voor hun decoratieve waarde. Onze groenblijvende leibomen behouden jaarrond hun bladeren, wat zorgt voor een constante groene uitstraling.

Steeneik vrucht, eikel (Quercus Ilex)

Steeneik leiboom

Quercus Ilex

vanaf275,00
 • Sierwaarde
  Bladvorm, Vrucht
 • Standplaats
  Zon
 • Groenblijvend
  Kleur- en bladhoudend
Bekijk product
Glansmispel 'Red Robin' blad (Photinia fraseri)

Glansmispel ‘Red Robin’ leiboom

Photinia fraseri

vanaf175,00
 • Sierwaarde
  Bladkleur, Bloesem
 • Standplaats
  Zon, Halfschaduw
 • Groenblijvend
  Kleur- en bladhoudend
Bekijk product
Olijfwilg blad (Elaeagnus ebbingei)

Olijfwilg leiboom

Elaeagnus ebbingei

vanaf275,00
 • Sierwaarde
  Bladkleur, Vrucht
 • Standplaats
  Zon, Halfschaduw
 • Groenblijvend
  Kleur- en bladhoudend
Bekijk product
Amerikaanse Hulst 'Nellie R. Stevens' bessen (Ilex mutchagara)

Amerikaanse leihulst ‘Nellie R. Stevens’

Ilex mutchagara

vanaf295,00
 • Sierwaarde
  Vrucht
 • Standplaats
  Zon, Halfschaduw, Schaduw
 • Groenblijvend
  Kleur- en bladhoudend
Bekijk product
Laurierkers 'Novita' blad (Prunus laurocerasus)

Leilaurier ‘Novita’

Prunus laurocerasus

vanaf215,00
 • Sierwaarde
  Bloesem, Vrucht
 • Standplaats
  Zon, Halfschaduw, Schaduw
 • Groenblijvend
  Kleur- en bladhoudend
Bekijk product

Groenblijvende leiboom kopen

Een leiboom heeft een karakteristieke, landelijke uitstraling en dat heeft vooral te maken met de historie van leibomen. Vroeger werden leibomen vaak bij landhuizen en boerderijen geplaatst als bescherming tegen de zon. Tegenwoordig zijn leibomen nog steeds bij veel mensen geliefd. Een leiboom heeft veel voordelen; zo biedt een leiboom veel privacy, heeft een leiboom relatief weinig ruimte nodig en kan een leiboom een minder fraai uitzicht verbergen. Citytree biedt een uitgebreid assortiment aan leibomen aan. Zo kunt u bij citytree o.a. terecht voor een steeneik leiboom, olijfwilg leiboom en diverse andere bladverliezende en groenblijvende leibomen.

Groenblijvende leibomen

Citytree is gespecialiseerd in groenblijvende of ook wel wintergroene leibomen. Enkele voorbeelden van groenblijvende leibomen zijn steeneiken (Quercus ilex), olijfwilgen (Elaegnus ebbingei), glansmispels (Photinia fraseri ‘Red Robin’), Portugese laurier (Prunus lusitanica ‘Angustifolia’), gewone laurier en Amerikaanse hulst (Nellie R. Stevens). Deze bomen bomen houden hun blad het hele jaar door en zijn daarom ideaal om bijvoorbeeld inkijk tegen te gaan.

Zon of schaduw

Alle leibomen kunnen geplaatst worden op een zonnige plek, maar er zijn ook zeker leibomen die goed op hun plek zijn in de schaduw. In de schaduw of halfschaduw kunt u Amerikaanse hulst en laurier (zowel de Portugese als de gewone laurier) planten.

Aantal leibomen per strekkende meter

Het aantal leibomen per strekkende meter is afhankelijk van een aantal factoren. Om te beginnen is het belangrijk om te weten waarvoor u de leibomen wilt gebruiken. De meeste mensen willen graag een aaneengesloten scherm met leibomen creëren. Om dit binnen 2 à 3 jaar te realiseren, raden wij aan om de bomen maximaal 100 centimeter uit elkaar te zetten (ruimte tussen de schermen). Wilt u eerder een aaneengesloten geheel, dan kunt u natuurlijk de afstand tussen de leibomen verkleinen.

Bloeitijd

De leibomen bloeien vooral in het voorjaar met witte of gele bloemen. De steeneik heeft daarentegen een onopvallende bloei.

Wind & Leibomen

Bij de aanschaf van leibomen is de plaats in tuin ten opzichte van de wind van belang. Sommige leibomen zijn namelijk beter bestand tegen de wind dan andere leibomen. De wind kan namelijk zorgen voor schade aan de boom of slijtage aan het blad. Het meest bestand tegen wind zijn de olijfwilg en de steeneik. Beide leibomen zijn ook bestand tegen zeewind.

Snoeitijd Leibomen

De snoeitijd verschilt per boom. Wij adviseren om een groenblijvende leiboom na de winter te snoeien en de snoei nog een keer te herhalen in bijvoorbeeld juli. Een lichte snoei (een paar takjes afknippen) kan het gehele jaar door.

Leiconstructie voor glansmispel leibomen - in tuin

Aanplant van een leiboom

Om een boom een goede start te geven, is het belangrijk om een boom op de juiste manier aan te planten. De grond is hierbij heel belangrijk. Bekijk als u een boom aanschaft goed welke grond de boom of plant nodig heeft. Bijvoorbeeld: Een steeneik heeft kalkrijke/basische grond (mediterrane grond en/of Vivimus universeel) nodig en een glansmispel heeft zure grond nodig (Vivimus zuurminnend). De grond die u toevoegt bij de aanplant van een boom is vaak anders dan de bestaande grond. Zorg dan ook dat u de ‘nieuwe’ grond mengt met de bestaande grond. Hierdoor zorgt u ervoor dat de boom ook later goed kan doorwortelen. Om de boom te laten wortelen, heeft de boom na aanplant ook extra water nodig.

Bij leibomen plaats je na de aanplant een leiconstructie of boompalen. Wij raden adviseren bij 3 groenblijvende leibomen of meer een leiconstructie. Uiteraard kunt u bij minder bomen ook een leiconstructie plaatsen.

Leiconstructie of boompalen

Bomenpalen: goedkoop in aanschaf, snelle oplossing, scherm/rek wordt niet beschermd tegen wind (windschade bij storm)

Leiconstructie: duurzame oplossing, lange levensduur, onderhoudsvrij, scherm/rek wordt goed beschermd tegen wind, duurder in aanschaf, leiconstructie kan een effectieve hoogte van 4,5 meter bereiken

Met boompalen kun je de stam van de leiboom verankeren. De boompalen zijn te verkrijgen met verschillende afmetingen met bijbehorend boomband en bevestigingsmateriaal.

Een leiconstructie bestaat uit staanders en liggers van 6 meter (te verkrijgen in zwart, groen en antraciet) met bijbehorende koppelstukken.

Doorverbinden van leibomen

Om een aaneengesloten scherm te creëren, kun je de leibomen doorverbinden. Bij het doorverbinden van de leibomen is het van belang om het juiste verbindingsmateriaal te gebruiken, zoals bindbuis en tyraps.

Bindbuis: bindbuis is een elastisch holle draad (materiaal: pvc) dat uitermate geschikt is voor het vastbinden van takken, omdat de takken niet worden ingesnoerd of afgekneld.

Tyraps: tyraps zijn enkel te gebruiken voor het scherm van de leibomen. Tie wraps zijn niet geschikt voor het vastbinden van takken in verband met ingroeien en afknelling.

Leibomen langs de erfgrens

Een rij leibomen wordt vaak geplaatst langs de erfgrens. Hiervoor zijn per gemeente regels op gesteld. Over het algemeen zorgt een leiboom langs de erfgrens niet voor problemen, omdat de bomen gemakkelijk in dezelfde vorm worden gehouden. Hierdoor nemen de afmetingen van de boom niet of nauwelijks toe. Eventueel kan in overleg met de buren bepaald worden waar de leibomen kunnen staan. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kan de gemeente u van advies voorzien.

Advies

De keuze van een leiboom is van allerlei factoren afhankelijk. Onze medewerkers adviseren u graag over de mogelijkheden.

Leiconstructie voor olijfwilg leibomen (Eelaeagnus ebbingei)
CityTree Bomen en Plantencentrum tuinontwerp tuinaanleg tuinadvies

Welkom bij bomen- en
plantencentrum Citytree!

Bomen- en plantencentrum CityTree staat voor het vergroenen van de wereld om ons heen. Als bomen- en plantencentrum zij wij gespecialiseerd in de verkoop van mediterrane bomen en planten, maar ook voor leibomen, hagen, plantenbakken, leiconstructies en andere tuinplanten bent u bij CityTree aan het juiste adres!

U bent van harte welkom in onze locatie in Heerjansdam, waar u tijdens onze ruime openingstijden ons uitgebreide assortiment kunt verkennen. Onze deskundige adviseurs staan klaar om u te helpen met uw je vragen en bieden vrijblijvend plantadvies op maat. Maak gerust een afspraak voor een persoonlijk adviesgesprek, waarbij we rekening houden met uw specifieke wensen, de ligging van je tuin of dakterras, de bodemgesteldheid, en zelfs de levering en plaatsing van de bomen en planten.

CityTree - Pieter Weststrate
Een vraag?
Vraag Pieter!