GRATIS bezorging vanaf €500,- (Plantenbakken altijd gratis)
Kurkeiken
De groenblijvende kurkeik kenmerkt zich door zijn zachte, grijs gegroefde bast, die na enkele jaren kurk wordt. Ideaal voor grote tuinen of parken, gedijt goed in de volle zon en kan tegen temperaturen tot -12°C. Bloeit in april en mei met onopvallende gele katjes en produceert het hele jaar door eikels.
Kurkeik - Boom op stam
Quercus suber
- SierwaardeBast
- StandplaatsZon, Halfschaduw
- GroenblijvendKleur- en bladhoudend
Kurkeik - Meerstammig
Quercus suber
- SierwaardeBast
- StandplaatsZon, Halfschaduw
- GroenblijvendKleur- en bladhoudend
Kurkeik kopen?
De kurkeik (Quercus suber) is een zeer unieke boom door de kenmerkende bast. Deze boom komt van oorsprong voor in Zuid-Europa en Noord-Afrika. Bij bomen- en plantencentrum CityTree ben je op het juiste adres voor bijzondere mediterrane bomen en planten, zoals de kurkeik. Wil je een kurkeik kopen? Of ben je op zoek naar een andere bijzondere boom of plant? Kom eens langs bij CityTree!
Unieke bast
De kurkeik heeft een kenmerkende bast, namelijk van kurk, zoals de naam al zegt. De bast is zacht, grijs en gegroefd. Na ongeveer 7 of 8 jaar wordt de bast van kurk. Sommige kurkeiken worden vanwege hun bast om de 8 à 10 jaar ontkurkt voor commerciële doeleinden. De kurk wordt gebruikt voor bijvoorbeeld wandbekleding, schoenzolen en natuurlijk voor de afsluiting van wijnflessen. Na het ontkurken blijft een roodachtige kleur achter.
Standplaats
De kurkeik is een prachtige mediterrane boom die graag in de volle zon staat. Een kurkeik doet het erg goed in de volle grond. We adviseren om een kurkeik niet in een plantenbak te plaatsen; een bak of border zonder bodem kan wel goed. Een kurkeik is zeer geschikt voor grote tuinen of zelfs parken en kun je plaatsen in groepen, maar ook als solitaire boom. Als solitaire boom komt de kurkeik zeer goed tot zijn recht.
Watergift
De kurkeik heeft veel water nodig. Zorg er uiteraard wel voor dat de wortels van de kurkeik niet voor een langere periode nat staan. Hierdoor kan namelijk wortelrot ontstaan.
Winterhardheid van de kurkeik
Een kurkeik is winterhard en kan tegen temperaturen tot min 12 graden Celsius.
Grond en voeding van de kurkeik
De kurkeik is eigenlijk een heel makkelijke boom, dat wil zeggen dat de boom weinig eisen stelt wat betreft een goede ondergrond. De kurkeik plaats je in de volle grond met mediterrane grond. Daarnaast kunt u de kurkeik nog bijvoeden met HealthyStart tabletten. Een kurkeik kan daarnaast goed tegen een zeeklimaat en zelfs tegen strooizout. Ook kan een kurkeik tegen luchtverontreiniging. .
Groei, bloei en vruchten van de kurkeik
De kurkeik bloeit in de maanden april en mei met onopvallende gele katjes. De vruchten die worden gevormd zijn eikeltjes. Het gehele jaar door kunnen er eikels aan de kurkeik hangen.
Vormen
Kurkeiken zijn verkrijgbaar in allerlei soorten en maten, denk hierbij aan meerstammige bomen, enkelstammige bomen, bomen met een gedraaide stam en een gevormde kroon.
Veelgestelde vragen
Staat je vraag er niet tussen? Neem gerust contact met ons op.
De boom kan in de volle grond geplant worden en zal daar ook hoger groeien dan in een pot. De grond mag iets droog en kalkhoudend zijn, maar eigenlijk stelt de kurkeik weinig eisen aan de grond, behalve dat deze goed water doorlatend moet zijn. Geef de boom water als u deze net heeft geplant.
Een kurk wordt gemiddeld 10–18 meter hoog op volwassen leeftijd.
Een kurkeik wordt gemiddeld 5-9 meter breed op volwassen leeftijd.
Een kurkeik hoeft eigenlijk niet gesnoeid te worden, tenzij de boom te groot wordt voor je tuin.
Als je de kurkeik gaat snoeien, is het belangrijk dit in het voorjaar te doen, wanneer er geen kans meer is op vorst. Verwijder de nodige takken en zorg ervoor dat je de robuuste vorm van de boom behoudt. Let op dat je niet te diep in het oude hout snoeit, want daar kan de boom niet goed van herstellen.
De kurkeik bloeit in de maanden april en mei met onopvallende gele katjes.
Een volwassen kurkeik is prima bestand tegen wind. Als het om een jonge boom gaat, dan adviseren wij om hem wat meer beschut te zetten.
Ja, de kurkeik is bestand tegen zeewind, waardoor hij prima aan de kust kan staan.
Ja de kurkeik kan tegen vorst. Het is niet de grootste liefhebber van kou, maar een winter in Nederland kan de kurkeik zeker aan. De winterhardheidzone is 8a-11a (bestendig tot -12,2°C)
Ja, de kurkeik blijft heel het jaar groen en verliest zijn blad niet .
Als de boom eenmaal goed geworteld is heeft de boom alleen water nodig tijdens langdurige droogte.
De kurkeik houdt van een droge, goed doorlatende bodem zodat overtollig water gemakkelijk kan weglopen. Let er daarom op dat de grond niet te nat blijft en de boom niet in stilstaand water staat. Korte periodes van wateroverlast zijn meestal geen probleem, maar op de lange termijn kan dit schadelijk zijn voor de gezondheid van de boom.
Een kurkeik kan onder goede omstandigheden meer dan 100 jaar oud worden.
Ja, dat is zeker mogelijk. Als je een jonge boom koopt en deze in het voorjaar terug snoeit, kan je de boom op een mooie, beheersbare maat houden.
Nee, een kurkeik (Quercus suber) is niet giftig voor mensen of dieren. Zijn schors wordt zelfs gebruikt voor de productie van kurk, wat veilig en milieuvriendelijk is. Echter, zoals bij veel bomen, kunnen eikels van sommige soorten in grote hoeveelheden schadelijk zijn voor dieren zoals honden en paarden, maar dit geldt niet specifiek voor de kurkeik.
De kurkeik is een prachtige mediterrane boom die het beste gedijt in de volle zon en het meest geschikt is voor aanplant in de volle grond. Het wordt afgeraden om een kurkeik in een plantenbak te plaatsen, maar een bak of border zonder bodem is wel een goede optie. Deze boom is ideaal voor grote tuinen en parken en kan zowel in groepen als solitair worden aangeplant. Als solitaire boom komt de indrukwekkende uitstraling van de kurkeik het beste tot zijn recht.
De kurkeik (Quercus suber) is over het algemeen een robuuste en weerbare boom die goed bestand is tegen verschillende omgevingsfactoren, zoals droogte en zeewind. Echter, zoals veel andere bomen, kan ook de kurkeik last krijgen van bepaalde ziektes en plagen, vooral onder minder ideale omstandigheden zoals slechte drainage of te veel vocht. Hoewel hij niet bijzonder gevoelig is, kunnen ziektes zoals wortelrot, echte meeldauw, en plagen zoals de eikenprocessierups of schorskevers de boom aantasten als de omstandigheden daar vatbaar voor zijn. Onderstaand vind je een lijst met veelvoorkomende ziektes en plagen.
- Echte meeldauw (Oidium)
- Symptomen: Witte, poederachtige laag op de bladeren, vooral aan de bovenkant. De bladeren kunnen geel worden, vervormen en vroegtijdig afvallen.
- Wortelrot (Phytophthora)
- Symptomen: Verwilderde groei, geel verkleurde bladeren, bladverlies en uiteindelijk afsterven van takken. De boom kan instabiel worden door verzwakte wortels.
- Eikenprocessierups (Thaumetopoea processionea)
- Symptomen: De bladeren worden op grote schaal opgegeten. Brandharen van de rups kunnen bij mensen irritatie van huid en luchtwegen veroorzaken.
- Bladvlekkenziekte (Anthracnose)
- Symptomen: Donkere, verkleurde vlekken op de bladeren, die later kunnen verschrompelen of afvallen. Soms vertonen ook jonge scheuten en twijgen aantasting.
- Verticillium verwelking (Verticillium dahliae)
- Symptomen: Verwilderde bladeren, verwelking van takken, vaak aan één kant van de boom. In ernstige gevallen kan de boom langzaam afsterven.
- Schorskevers (Scolytidae)
- Symptomen: Kleine gaatjes in de bast, harsvlekken en gangen onder de bast. De boom kan verzwakken en vatbaar worden voor andere ziektes.
- Bladluizen (Aphidoidea)
- Symptomen: Geelverkleuring en misvorming van bladeren. Kleverige afscheiding (honingdauw) op bladeren, wat de groei van zwarte roetdauw kan bevorderen.
- Galwespen (Cynipidae)
- Symptomen: Vormen van gallen op bladeren, twijgen of takken. Deze gallen zijn vaak zichtbaar als kleine, bolvormige uitgroeisels.
- Cankers (schimmelinfecties)
- Symptomen: Zweren of letsels op de bast, vaak gepaard met ingezonken of dode plekken op de stam of takken. De boom kan slapende scheuten activeren om te compenseren voor het verlies.
- Echte meeldauw (Oidium)
Ja, een kurkeik kan prima in een plantenbak worden geplaatst, maar dit zal de groeisnelheid vertragen en de boom zal minder groot worden dan wanneer hij in volle grond staat. Als alternatief kunt u de boom in een pot met een open bodem zetten, zodat de wortels vrij in de grond kunnen groeien. In dat geval zal de boom net zo groot worden als een boom zonder pot.
De kurkeik is ook geschikt voor een kleine tuin in een pot; door de boom elk voorjaar terug te snoeien, kunt u hem op de gewenste maat houden.
Welkom bij bomen- en
plantencentrum Citytree!
Bomen- en plantencentrum CityTree staat voor het vergroenen van de wereld om ons heen. Als bomen- en plantencentrum zij wij gespecialiseerd in de verkoop van mediterrane bomen en planten, maar ook voor leibomen, hagen, plantenbakken, leiconstructies en andere tuinplanten bent u bij CityTree aan het juiste adres!
U bent van harte welkom in onze locatie in Heerjansdam, waar u tijdens onze ruime openingstijden ons uitgebreide assortiment kunt verkennen. Onze deskundige adviseurs staan klaar om u te helpen met uw je vragen en bieden vrijblijvend plantadvies op maat. Maak gerust een afspraak voor een persoonlijk adviesgesprek, waarbij we rekening houden met uw specifieke wensen, de ligging van je tuin of dakterras, de bodemgesteldheid, en zelfs de levering en plaatsing van de bomen en planten.