Ga naar inhoud

Kom langs in onze winkel: Vandaag geopend van 09:00 tot 16:00 of bestel online

Hagen CityTree (Carpinus Betelus)

Welke haagplanten zijn geschikt voor mijn tuin?

Eigenlijk is een haag een rij met struiken die een aaneengesloten geheel vormen. Een groot aantal struiken is geschikt als haagplant en diversiteit daarbinnen is groot. Op deze pagina vind je alvast een aantal vragen die je helpen bij het kiezen van de meest passende haag.

Keuzehulp haagplanten

Standplaats van de haag: zon, halfschaduw of schaduw? De meeste haagplanten zijn geschikt voor de zon en halfschaduw. Wilt u een haag in een schaduwrijk gebied zetten, dan zijn de sneeuwbal, Portugese laurier en kardinaalsmuts een goede optie?

Bladeren of een conifeer? Wilt u een haag met bladeren of juist een conifeer, zoals de Westerse levensboom. Citytree heeft een ruim assortiment haagplant op voorraad, waaronder allerlei coniferen.

Doel van de haag: privacy, een natuurlijke schutting creëren in de tuin of toch een ondoordringbare haag? Als u een haag wil gebruiken om privacy en beschutting te creëren, wilt u misschien een snelle groeiende haagplant, zodat u zo snel mogelijk kunt genieten van de privacy in uw tuin.

Spelende kinderen of huisdieren in uw tuin? Sommige haagplanten produceren in de herfst bessen die giftig kunnen zijn voor kinderen en huisdieren, zoals laurier.
Bladhoudend of bladverliezend? Wilt u ook in de winter in dichte haag, dan zijn de bladhoudende haagplanten misschien iets voor u? Bij de bladhoudende haagplanten kan er onderscheid gemaakt worden tussen wintergroene hagen of hagen met bladeren die alleen niet meer groen zijn.

Bladhoudend: wintergroen of alleen bladhoudend? Bij bladhoudende haagplanten kun je onderscheid maken tussen wintergroen en niet wintergroen. Er zijn namelijk ook haagplanten die gedurende de winter bruine bladeren hebben. Een voorbeeld hiervan is Fagus sylvativca (beuk).

Hagen voor de vogels, insecten en andere kleine dieren. Een haag kan heel goed zijn voor de biodiversiteit, maar dan is het wel belangrijk dat je niet te vaak snoeit. Bij elke snoeibeurt in het broedseizoen is het van belang om goed uit te kijken voor nesten in de hagen.

Portugese laurier (Prunus lusitanica ‘Angustifolia’)

Als u op zoek bent naar een mooie wintergroene haag die snel groeit (30 tot 50 centimeter per jaar), is de Prunus lusitanica misschien wel iets voor u. De wetenschappelijke naam Prunus lusitanica staat voor de Portugese laurier, een geliefde wintergroene heester. Met de toevoeging ‘Angustifolia’ wordt aangegeven dat de heester smalbladig is. De bladeren van deze laurier hebben een frisse donkergroene kleur. In het voorjaar kunt u dan genieten van prachtige witte bloemtrossen met een heerlijke geur. In het najaar vormen zich kleine zwarte bessen. Let bij deze laurier wel op; het is namelijk een giftige plant. De Portugese laurier is een zeer sterke plant, zowel als het gaat om de winterhardheid als om zeewind en luchtvervuiling.

Portugese Laurier 'Angustifolia' blad en bloei / Prunus Lusitanica

Kardinaalsmuts (Euonynimus japonicus 'Albomarginatus')

Met de kardinaalsmuts (Euonymus japonicus ‘Albomarginatus’) heeft u een prachtige bontgekleurde heester in de tuin. De bladeren van deze plant hebben namelijk unieke crème witte bladranden. Behalve het unieke uiterlijk heeft de kardinaalsmuts ook stevige takken en bladeren. Het is een winterharde heester. In het voorjaar bloeit de kardinaalsmuts met kleine groen-witte bloemen. Op het gebied van de standplaats heeft de kardinaalsmuts weinig wensen, behalve een vochtige standplaats in de zon of halfschaduw. In tegenstelling tot de Portugese laurier is de kardinaalsmuts geen sneller groeier en hierdoor meer geschikt voor lage hagen. De maximale hoogte van ongeveer 2 meter wordt bereikt na ongeveer 10 jaar.

Kardinaalsmuts 'Albomarginatus' blad (Euonymus japonicus)

Olijfwilg (Elaeagnus ebbingei)

De olijfwilg is een echte aanrader, want deze haagplant heeft prachtige grijsgroene bladeren net als een olijfboom. Ook in de winter behoudt deze plant de prachtige grijsgroene kleur. Na de vorst zal de olijfwilg wel de bladeren verliezen. De olijfwilg is ook een zeer sterke plant, dat wil zeggen goed bestand tegen winterweer, maar ook tegen luchtvervuiling en zelfs zeewind. In het voorjaar bloeit de olijfwilg met kleine crème witte bloemen en in het najaar ontwikkelen zich kleine roodgrijze bessen. Deze bessen zijn rauw gewoon eetbaar, maar ze zijn erg zuur en daardoor niet lekker. In jams en sauzen kun je deze bessen wel goed verwerken.

Olijfwilg blad (Elaeagnus ebbingei)

Sneeuwbal (Viburnum tinus 'Eve Price')

De Viburnum tinus ‘Eve Price’ is een groenblijvende heester met een matige winterhardheid. De naam sneeuwbal dankt deze heester aan de prachtige schermvormige witte of wit-roze bloemen. In tegenstelling tot veel andere heesters bloeit de sneeuwbal in de herfst en de winter, namelijk in de maanden september t/m april. Daarna vormen zich kleine donkerblauwe of zwarte bessen; dat gebeurt in de maanden juni t/m augustus. Deze bessen zijn niet geschikt om te eten. De sneeuwbal is dus een zeer langbloeiende heester. Ook voor veel vlinders is de Viburnum tinus een aantrekkelijke plant.

Sneeuwbal bloei (Viburnum Tinus)

Gewone laurierkers (Prunus laurocerasus ‘Novita’)

Al eerder is de Portugese laurier behandelt en nu komt de gewone laurier aan bod. Tussen de gewone laurier en Portugese laurier zijn er allerlei verschillen en overeenkomsten. Met betrekking tot het uiterlijk van de beide planten; de bladeren van de gewone laurier zijn groter en lichtgroen, terwijl de bladeren van de Portugese laurier donkergroen en smalbladig zijn. Zowel de Portugese laurier als de gewone laurier is een snelle groeier. De gewone laurier groeit jaarlijks ongeveer 40 tot 60 centimeter per jaar. Als u graag een grote haag wil creëren die veel beschutting en privacy biedt, dan is de gewone laurier een goede optie. Deze haagplant is ook groen in de winter. Ook is de ‘Novita’ goed bestand tegen winterweer en luchtvervuiling. In het voorjaar bloeit deze haagplant met witte bloemen en in het najaar produceert de gewone laurier zwarte bessen. Deze bessen zijn giftig dus let op met kinderen en huisdieren. Bij alle hagen geldt natuurlijk wel dat als een haag regelmatig gesnoeid wordt het aantal bloemen en bessen zal verminderen.

Laurierkers 'Novita' blad (Prunus laucerasus)

Beukenhaag (Fagus sylvatica)

De beukenhaag (wetenschappelijke naam: Fagus sylvatica) is een prachtige bladhoudende haagplant die zeer geschikt is om een dichte natuurlijke afscheiding te creëren. De plant heeft prachtige frisgroene bladeren met een zichtbare nerf. In de herfst kleuren de bladeren naar oranje en vervolgens naar bruin. Gedurende de winter blijven de bruine bladeren aan de haag hangen, maar bij hevige wind of storm kan de haag ook de bladeren verliezen.

Beukenhaag blad (Fagus sylvatica)

Gewone laurierkers (Prunus laurocerasus ‘Otto Luyken’)

Ook deze cultivar valt onder de gewone laurier, maar toch zijn er verschillen. De ‘Otto Luyken’ groeit veel langzamer dan de ‘Novita’. Hierdoor is de ‘Otto Luyken’ veel meer geschikt voor lage hagen, denk bijvoorbeeld aan het creëren van mooie zichtlijnen in de tuin. De groeisnelheid van deze haagplant is ongeveer 10 tot 20 centimeter per jaar. Deze gewone laurier heeft twee bloeiperiodes; één in het voorjaar en één in het najaar. Na de twee bloeiperiode ontstaan prachtige zwarte bessen. Ook de bessen van deze haag zijn giftig. Net als bij de andere laurierheester is het een plant die wel tegen een stootje kan.

Laurierkers 'Otto luyken' bloem (Prunus laurocerasus)

Haagbeuk (Carpinus betulus)

De beukhaag (Carpinus betulus) is een frisgroene haagplant die erg lijkt op de haagbeuk (Fagus sylvatica), maar er zijn ook allerlei verschillen. De beukhaag heeft een grovere nerfstructuur dan de groene beuk. Daarnaast is de beukhaag niet bladhoudend en dat wil zeggen dat deze haagplant in de winter alle bladeren verliest. In de herfst kunt u wel genieten van prachtige herfstkleuren. De Carpinus betulus groeit ongeveer 20 tot 40 centimeter per jaar. Wat betreft de standplaats heeft de beukhaag weinig wensen; deze haagplant kan zowel in de zon als halfschaduw en schaduw en verdraagt bijna alle grondsoorten.

Haagbeuk blad (Carpinus betulus)

Leylandii conifeer (Cupressocyparis 'Leylandii')

De Leylandii conifeer is een prachtige frisgroene conifeer die lekker snel groeit, namelijk zo’n 70 à 100 cm per jaar. Hierdoor heb je snel een wintergroene erfafscheiding. Daarnaast is deze haag ook nog eens goed winterhard.

Leylandii Conifeer blad (Cupressocyparis leylandii)

Westerse levensboom (Thuja occidentalis 'Brabant')

De Westerse levensboom, ook wel Thuja occidentalis ‘Brabant’ is één van de meest populaire conifeersoorten. Deze planten worden vooral gebruikt als wintergroene erfafscheiding. De Thuja kan uitgroeien tot een grote volle haag met een hoogte van 6-10 meter, maar daarnaast kan de haag ook heel breed worden. De haag zorgt voor lekker veel privacy. Ook is deze conifeer gemakkelijk in onderhoud.

Levensboom 'Brabant' blad (Thuja occidentalis)

Gewone taxus of venijnboom (Taxus baccata)

De taxus baccata is een populaire naaldconifeer die in de Nederlandse tuinen veelvuldig wordt gebruikt voor hagen. De gewone taxus heeft prachtige naalden die bij het uitlopen lichtgroen zijn en vervolgens naar donkergroen kleuren. In het najaar kunt u genieten van prachtige rode bessen. Deze haagplant blijft het gehele jaar groen. Op het gebied van standplaats stelt de taxus weinig eisen. Deze haagplant kunt u zowel in de zon als in de schaduw plaatsen (en alles er tussenin). Ook op het gebied van de bodem stelt de venijnboom weinig eisen; het is wel belangrijk dat de grond niet te nat is. Coniferen houden namelijk niet van natte voeten.

Venijnboom - Taxus blad (Taxus baccata)

Japanse hulst (Ilex crenata 'Dark Green')

De Japanse hulst (Ilex crenata ‘Dark Green’) is een prachtige groenblijvende sierhaag met prachtige, kleine, (donker)groene bladeren. Deze sierhaag lijkt veel op de buxus, maar heeft in tegenstelling tot de buxus geen last van de buxusmot/buxusrups. Hierdoor is de Japanse hulst een uitstekend alternatief voor de buxus. In het voorjaar bloeit deze haagplant met kleine witte bloemen en in het najaar geeft de Japanse hulst zwarte bessen.

Japanse hulst 'Dark green' blad (Ilex crenata)

Onze collectie hagen

Levensboom 'Smaragd' blad (Thuja occidentalis)

Levensboom ‘Smaragd’ - Haag

Thuja occidentalis 'Smaragd'

vanaf5,50
  • Sierwaarde
    Bladvorm
  • Standplaats
    Zon, Halfschaduw
  • Groenblijvend
    Kleur- en bladhoudend
Bekijk product
Levensboom 'Brabant' blad (Thuja occidentalis)

Levensboom ‘Brabant’ - Haag

Thuja occidentalis 'Brabant'

vanaf4,50
  • Sierwaarde
    Bladvorm
  • Standplaats
    Zon, Halfschaduw
  • Groenblijvend
    Kleur- en bladhoudend
Bekijk product
Venijnboom - Taxus blad en vrucht (Taxus baccata)

Taxushaag - Haag

Taxus baccata

vanaf8,95
  • Sierwaarde
    Vrucht
  • Standplaats
    Zon, Halfschaduw, Schaduw
  • Groenblijvend
    Kleur- en bladhoudend
Bekijk product
Haagbeuk blad (Carpinus betulus)

Haagbeuk - Haag

Carpinus betulus

vanaf1,60
  • Sierwaarde
    Bladvorm, Herfstkleur
  • Standplaats
    Zon, Halfschaduw, Schaduw
  • Bladverliezend
    Mooie herfstkleuren
Bekijk product
CityTree Bomen en Plantencentrum tuinontwerp tuinaanleg tuinadvies

Welkom bij bomen- en
plantencentrum Citytree!

Bomen- en plantencentrum CityTree staat voor het vergroenen van de wereld om ons heen. Als bomen- en plantencentrum zij wij gespecialiseerd in de verkoop van mediterrane bomen en planten, maar ook voor leibomen, hagen, plantenbakken, leiconstructies en andere tuinplanten bent u bij CityTree aan het juiste adres!

U bent van harte welkom in onze locatie in Heerjansdam, waar u tijdens onze ruime openingstijden ons uitgebreide assortiment kunt verkennen. Onze deskundige adviseurs staan klaar om u te helpen met uw je vragen en bieden vrijblijvend plantadvies op maat. Maak gerust een afspraak voor een persoonlijk adviesgesprek, waarbij we rekening houden met uw specifieke wensen, de ligging van je tuin of dakterras, de bodemgesteldheid, en zelfs de levering en plaatsing van de bomen en planten.

Team CityTree - Pieter W
Een vraag?
Vraag Pieter!