Ga naar inhoud
Veel voorkomende ziekten en plagen bij bomen en planten

Ziekten en plagen

Ook je gezonde bomen en planten kunnen last krijgen van plagen en ziekten. Gelukkig zijn er genoeg (ecologische) oplossingen voor deze plagen en ziekten. Hieronder vind je een aantal veel voorkomende plagen en ziekten. Mocht je twijfelen over wat je boom of plant heeft, neem dan gerust contact met ons op!

 Spint

Spint is een hele kleine mijt (van ongeveer 0,5mm) in een witte, gele of groene kleur. Deze mijten zitten vaak aan de onderkant van bladeren van bomen en planten. Spint maakt kleine gaatjes in het bladeren en die veroorzaken gele en bruine vlekjes. Als de spint niet wordt bestreden, worden bladeren geel of bruin. Als het heel lang door laat gaan, spint de spint fijne draadjes over de hele plant. Spint is weinig resistent tegen pesticiden, maar wel erg klein dus daardoor wordt deze plaag gemakkelijk over het hoofd gezien.

Natuurlijke manieren om spint effectief te bestrijden

  • Spint houdt van een droge, warme omgeving. Je kunt dus de bomen of planten vernevelen
  • Knip de ergst aangetaste stukken weg
  • Als aanvulling op het vernevelen met water kun je eventueel aan een plantenspuit met koud water een paar druppels groene zeep (en neemolie of azijn) toevoegen en dat vervolgens spuiten op de onderkant van de bladeren. Het is de bedoeling om hiermee de uitkomende eitjes van de spint te vergiftigen. Zorg dat je dit ongeveer 6 dagen achter elkaar doet
  • Geen succes? Gebruik onze natuurlijke vijanden tegen spint. Met de roofmijt bestrijd je de spint op een natuurlijke manier.
  • Ook met Promanal-R bestrijd je de spint met een natuurlijk bestrijdingsmiddel.
Spint

Bladluizen

Bladluizen zijn kleine insecten (van max. 5 mm) die de sappen uit bladeren en stengels van bomen en planten zuigen. Je kunt bladluizen vinden in allerlei kleuren, van groen tot geel, paars, roos en wit en zwart. Doordat de luizen in de bladeren bijten, laten ze een vloeistof (honingdauw) achter. Die honingdauw kan de plant infecteren, wat de veroorzaak kan zijn voor het verzwakken van de plant. De plant kan uiteindelijk hier aan doodgaan. Bladluis kan zowel in de tuin als binnenshuis voorkomen.

Natuurlijke manieren om bladluis effectief te bestrijden

CityTree Bomen en Plantencentrum tuinontwerp tuinaanleg tuinadvies

Welkom bij bomen- en
plantencentrum Citytree!

Bomen- en plantencentrum CityTree staat voor het vergroenen van de wereld om ons heen. Als bomen- en plantencentrum zij wij gespecialiseerd in de verkoop van mediterrane bomen en planten, maar ook voor leibomen, hagen, plantenbakken, leiconstructies en andere tuinplanten bent u bij CityTree aan het juiste adres!

U bent van harte welkom in onze locatie in Heerjansdam, waar u tijdens onze ruime openingstijden ons uitgebreide assortiment kunt verkennen. Onze deskundige adviseurs staan klaar om u te helpen met uw je vragen en bieden vrijblijvend plantadvies op maat. Maak gerust een afspraak voor een persoonlijk adviesgesprek, waarbij we rekening houden met uw specifieke wensen, de ligging van je tuin of dakterras, de bodemgesteldheid, en zelfs de levering en plaatsing van de bomen en planten.

Pieter Weststrate - CityTree - Bomen-en Plantencentrum
Een vraag?
Vraag Pieter!