Ga naar inhoud
Hagen CityTree (Carpinus Betelus)

Haagbeuk of beukhaag; hoe zit het nu echt?

Haagbeuk of beukhaag; hoe zit het nu echt? De namen van de haagbeuk en beukhaag worden regelmatig door elkaar gehaald en dat is ook niet zo raar. Zowel de namen als de planten lijken op elkaar, maar er is één groot verschil. De ene haagplant behoudt gedurende de winter blad en de andere haagplant verliest in de winter het blad.

Beukenhaag (Fagus sylvatica)

De beukenhaag (wetenschappelijke naam: Fagus sylvatica) is een prachtige bladhoudende haagplant die zeer geschikt is om een dichte natuurlijke afscheiding te creëren. De plant heeft prachtige frisgroene bladeren met een zichtbare nerf. In de herfst kleuren de bladeren naar oranje en vervolgens naar bruin. Gedurende de winter blijven de bruine bladeren aan de haag hangen, maar bij hevige wind of storm verliest de haag ook bladeren.

Beukenhaag blad (Fagus sylvatica)

Haagbeuk (Carpinus betulus)

In tegenstelling tot de Fagus sylvatica (beukenhaag) wordt de haagbeuk (Carpinus betulus) gezien als niet bladhoudend, dat wil zeggen dat deze haagplant in de winter kaal is. De haagbeuk heeft een grovere nerfstructuur dan de groene beuk. Ook groeit de haagbeuk minder snel dan de beukenhaag.

Haagbeuk blad (Carpinus betulus)