Ga naar inhoud
Stormschade leibomen

Stormschade aan bomen voorkomen

In de winter razen de meeste stormen over ons land. In het nieuws zie je dan ook regelmatig berichten over omgevallen bomen. Hieronder lees je een aantal tips om eventuele stormschade aan je bomen te voorkomen en/of te beperken.

Ondersteuning voor bomen

Ook het ondersteunen van je bomen met boompalen (op de juiste hoogte) of een leiconstructie draagt er aan bij om stormschade te voorkomen. Een leiconstructie is vooral aan te raden bij leibomen. Lees hier meer over leiconstructies. Bij de aanplant van een hoogstam is het raadzaam om boompalen te plaatsen. Plaats bij een grote boom drie boompalen in de vorm van een driehoek rondom de boom. Het is wel belangrijk dat je voldoende boompalen plaatst en op de juiste hoogte. Als je dat niet doet, dan is de stam juist kwetsbaarder.

leiconstructie om stormschade te voorkomen

Dode takken verwijderen

Om ervoor te zorgen dat er geen takken afbreken, afscheuren of uit je boom vallen, kun je het volgende doen. De dode takken zijn kwetsbaar en zullen vaak als eerste uit de boom vallen. Zorg dus dat je regelmatig je bomen snoeit en de dode takken verwijdert. Hiermee voorkom je dat deze dode takken schade veroorzaken. Ook de takken in de plakoksels, dat zijn takken aan de hoofdstam die met een kleine hoek vooral omhoog groeien. Bij harde wind kunnen deze takken afbreken, omdat ze kwetsbaar zijn. Je kunt daarom de takken verankeren, maar hiermee voorkom je niet dat de tak afscheurt. Je voorkomt alleen dat de tak ergens opvalt.

Wortelstelsel optimaliseren

Een gezond wortelstelsel zorgt ervoor dat je boom stevig verankerd staat in de grond, waardoor je boom minder snel zal omvallen of ontworteld zal worden. Gebruik bij de aanplant van een boom een wortelstimulator (zoals TreeSaver). Hierdoor kan je boom beter wortelen en dus goed verankerd zijn in de tuin. Het is daarnaast belangrijk om bij werkzaamheden in de tuin rekening te houden met de wortels, dat wil zeggen dat je niet zomaar wortels van de boom afzaagt of verwijdert. Hiermee maak je namelijk de boom kwetsbaarder.

Treesaver Mycorrhiza

Schimmels weren

Daarnaast heb je nog schimmels die een boom en wortels kunnen aantasten. Deze schimmels kunnen zowel in de stam als in de wortels zitten. In veel gevallen zie je zelf niet of je boom last heeft van schimmels. Het is hiervoor nodig om een expert naar je boom te laten kijken. Heb je vragen, neem gerust contact met ons op.

Klimop verwijderen

Een klimop in je boom kan ervoor zorgen dat de boom meer wind vangt. Het is dus raadzaam om regelmatig de klimop weg te snoeien om te voorkomen dat je boom kwetsbaarder wordt voor harde wind.

Windroutes bewaken

Als je meerdere bomen hebt staan in je tuin en je haalt één of meerdere bomen weg, dan kan dat invloed hebben op de andere bomen. Dat wil zeggen dat de boom die overblijft meer wind kan vangen en daar op dat moment niet op voorbereid is.

CityTree Bomen en Plantencentrum tuinontwerp tuinaanleg tuinadvies

Welkom bij bomen- en
plantencentrum Citytree!

Bomen- en plantencentrum CityTree staat voor het vergroenen van de wereld om ons heen. Als bomen- en plantencentrum zij wij gespecialiseerd in de verkoop van mediterrane bomen en planten, maar ook voor leibomen, hagen, plantenbakken, leiconstructies en andere tuinplanten bent u bij CityTree aan het juiste adres!

U bent van harte welkom in onze locatie in Heerjansdam, waar u tijdens onze ruime openingstijden ons uitgebreide assortiment kunt verkennen. Onze deskundige adviseurs staan klaar om u te helpen met uw je vragen en bieden vrijblijvend plantadvies op maat. Maak gerust een afspraak voor een persoonlijk adviesgesprek, waarbij we rekening houden met uw specifieke wensen, de ligging van je tuin of dakterras, de bodemgesteldheid, en zelfs de levering en plaatsing van de bomen en planten.

Pieter Weststrate - CityTree - Bomen-en Plantencentrum
Een vraag?
Vraag Pieter!