Ga naar inhoud
Herfst - plantseizoen - wanneer bomen planten?

Wanneer bomen planten?

Geef uw bomen een optimale start! Plant tijdens het plantseizoen. Wist u dat de herfst en winter dé ideale tijd zijn om bomen en planten aan te planten in uw tuin? In het verleden was het algemeen bekend dat je in de herfst en de winter bomen en planten moest aanplanten en verplanten, maar tegenwoordig zijn veel bomen en planten te verkrijgen in plastic ‘containers’, kleine of grote plastic potten. Toch zijn er nog wel een aantal voordelen aan het planten in het najaar (en de winter). Het officiële plantseizoen duurt van oktober tot april.

Herfst

(aanplanten en verplanten vanaf september tot kerst)

Het aanplanten van bomen en planten heeft verschillende voordelen. We hebben voor u de voordelen op een rijtje gezet.

+ de grond is nog warm en dat is ideaal voor de wortels

+ bij aanplanten of verplanten in het najaar hoef je minder water te geven (omdat het vaak al heel vochtig is)

+ de planten kunnen zich nog voorbereiden op de winter (voedingsstoffen worden opgeslagen in de wortels)

+ de planten die in het najaar geplant worden, hebben een voorsprong in het voorjaar (langere bloei en groei)

+ je kan ook planten met een blote wortel of kluit kopen (en die hebben geen plastic container dus dat is beter voor het milieu)

Enkele kwetsbare planten moet je juist in het voorjaar aanplanten of verplanten, omdat ze anders doodgaan, maar over het algemeen is het najaar ideaal.

Winter 

(aanplanten en verplanten tussen kerst en half februari)

De meeste planten kunnen goed tegen de vorst, maar er is wel een klein aantal planten die daar niet tegen bestand zijn. Datzelfde geldt natuurlijk ook voor bomen. Deze bomen en planten zijn dan ook niet geschikt om in de winter aangeplant te worden. Neem contact met ons voor meer informatie!

Blote wortel of kluit

In het plantseizoen kunnen bomen en planten ook geleverd worden in de vorm van blote wortel of kluit dus zonder plastic container. Deze planten zijn gekweekt in de grond en worden in het najaar gerooid en verkocht. Deze manier van rooien en aanplanten kan alleen in het najaar en de winter, omdat de blote wortels of kluiten gevoelig zijn voor uitdroging. Daarnaast moeten ze buiten het groeiseizoen gerooid worden en geen bladeren hebben. Bij vooral hagen werkt deze manier zeer goed. Het gaat namelijk vaak om grote aantal. Bekijk onze hagen. Langdurige droogte wordt niet meer verwacht.

Blote wortels: Een plant zonder plastic container of kluit, maar alleen een blote wortel. (alleen verkrijgbaar tussen oktober en begin april)

+ goedkoper

+ beter voor het milieu, want geen plastic container

gevoelig voor uitdroging dus belangrijk om snel aan te planten

 

Kluit: Een plant met een kluitje aarde, maar zonder plastic container (alleen verkrijgbaar tussen oktober en begin april)

+ goedkoper dan plastic container, maar duurder dan blote wortelgoed

+ beter voor het milieu, want geen plastic container

+/- gevoelig voor uitdroging, maar wel veel minder dan de blote wortel