Ga naar inhoud

Kom langs in onze winkel: Vandaag geopend van 07:00 tot 17:00 of bestel online

Winterbescherming bomen - winterhoezen en warmtelinten - vorst bomen

Wat is vorstschade aan bomen en planten?

Om te beginnen: wat is nu eigenlijk vorstschade? Er zijn verschillende oorzaken van schade door het winterse weer. Hierbij maak ik even onderscheid tussen schade door vorst en koude wind en schade door sneeuw.

Schade door vorst

In veel gevallen gaat vorst gepaard met koude wind. Deze koude wind kan ervoor zorgen dat de boom of plant veel water gaat verdampen. Daar komt bij dat de meeste bomen en planten in de winter in rust zijn in de winter, waardoor ze weinig water en voeding opnemen. Hierbij kan het ook nog voorkomen dat de kluit van de boom of plant bevriest. Een combinatie van de bovenstaande factoren kan zorgen voor vorstschade.

Schade door sneeuw

Sneeuw kan op twee manier zorgen voor schade bij bomen en planten. Om te beginnen kan de gevallen sneeuw op de takken van bomen blijven liggen. Door het gewicht van de sneeuw kunnen de takken doorbuigen en uiteindelijk breken en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Deze schade kun je gemakkelijk voorkomen door na een sneeuwbui de meeste sneeuw van de takken te schudden. Hierdoor verlicht je het gewicht op de takken. De volgende oorzaak van schade door sneeuw is vooral van toepassing op palmbomen. Wist je eigenlijk dat palmbomen helemaal geen bomen zijn? Eigenlijk behoort een palmboom niet tot de bomen, want bomen hebben een stam die opgebouwd is uit jaarringen. De stam van een palm bestaat uit de uiteinden van de bladeren. Als de bladeren van de palm bruin worden en eraf vallen of eraf gekapt worden, worden de bladuiteinden onderdeel van de stam. Deze zogenaamde ‘schijnstam’ wordt dan ook niet echt dikker, maar alleen hoger. Het hart van de palm zit bovenin en vandaar uit groeien de bladeren. Als het sneeuwt kan er ook sneeuw in het hart van de palm komen. In Nederland gebeurt het ook vaak dat het steeds vriest en overdag weer dooit. Hierdoor kan het hart van de palmboom beschadigen en zelfs doodgaan. *bij een palmboom zie je deze schade vaak niet gelijk. Het kan dus dat je denkt dat de palm de winter goed is doorgekomen, maar dat uiteindelijk de schade alsnog duidelijk wordt.