Ga naar inhoud

Kom langs in onze winkel: Vandaag geopend van 07:00 tot 17:00 of bestel online

Olijfboom (Olea europaea)

Do's en don'ts: olijfboom in je Nederlandse tuin

Olijfbomen komen oorspronkelijk uit het zonnige zuiden, maar tegenwoordig kun je olijfboom ook in je Nederlandse tuin aanplanten. Wij geven je alle tips om ervoor te zorgen dat je olijfboom er het hele jaar mooi uit blijft zien. Ziet je olijfboom er nu niet zo mooi uit? Geen nood. Het herstelvermogen van een olijfboom is groot dus met een beetje hulp ziet je olijfboom er snel weer mooi uit! Je kunt je olijfboom gemakkelijk een opkikker geven met een onderhoudspakket.

Met onze tips ziet je olijfboom er snel weer mooi uit! Onder goede omstandigheden blijft een olijfboom zijn bladeren houden.

Zon

Een olijfboom heeft zon nodig! Deze bomen komen namelijk van nature uit het zonnige zuiden. Zet je olijfboom dan ook op een zonnige standplaats, zoals op het westen of op het zuiden. Hoe meer zon je boom krijgt, hoe sterker je boom wordt en hoe mooier je boom eruitziet.

Wind

Een olijfboom kan wel tegen een stootje dus in principe kan je boom tegen wind, maar liever niet teveel koude wind in de winter.

Snoeien

Zorg dat je je olijfboom regelmatig snoeit. Soms gebeurt het dat je olijfboom binnenin de kruin kaal wordt. Dan kun je het beste je olijfboom snoeien tot ongeveer een derde van de takken op de stam. Wil je dat wij de olijfboom voor jou snoeien, dat kan. Stuur dan een foto van je olijfboom naar info@citytree.nl en dan maken wij een vrijblijvende offerte voor je!

Grond & Voeding

Met goede grond en voeding zorg je voor een goede basis. Een olijfboom kun je zowel in een plantenbak plaats als in de volle grond.

 • Bij een olijfboom in een plantenbak raden we aan om een goede plantenbak te kopen die geïsoleerd is aan de binnenkant met bijvoorbeeld piepschuim. Hierdoor voorkom dat de kluit van de boom in de winter bevriest. Zorg dat de plantenbak gaten in de bodem heeft, waardoor het teveel aan water aan de onderkant van de bak eruit kan. Bedek de bodem van de plantenbak met hydrokorrels. Daarop kun je vervolgens de mediterrane grond doen. Deze grond kun je mengen met goede potgrond.
 • Bij een olijfboom in de volle grond raden we aan om de boom iets verhoogd te planten met goede grond. Je kunt het beste mediterrane grond mengen met de bestaande grond. Daarnaast is het belangrijk om een aanplantpakket te gebruiken. Hiermee geef je bomen een goede start. Het aanplantpakket bestaat uit Biovin (een bodemverbeteraar), TreeSaver (een wortelstimulator) en HealthyStart (voeding). Daarnaast is het belangrijk om jaarlijks de juiste voeding toe te voegen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een voorjaarspakket (met Biovin, kalk en HealthyStart tabletten). Met deze voeding kan je olijfboom gelijk een jaar vooruit.

Winterhardheid

De winterhardheid van een boom of plant is van veel aspecten afhankelijk, waaronder het aantal zonuren en natuurlijk de standplaats.

Watergeven aan de olijfboom

Olijfbomen komen natuurlijk uit het zonnige zuiden, maar dat betekent natuurlijk niet dat je olijfboom geen water hoeft te geven. Bij olijfbomen wordt de kans op uitdroging vaak onderschat. Als je een boom aanplant is het altijd belangrijk om de boom in het begin goed water te geven. De boom moet namelijk gaan wortelen en daarvoor heeft de boom water nodig. Een groot deel van de olijfbomen wordt in een plantenbak geplaatst op het terras. De bladeren en takken van de boom fungeren als een soort paraplu boven de plantenbak, waardoor er uiteindelijk maar weinig water in de bak valt. Het is dus belangrijk om je olijfboom regelmatig water te geven. Als je de olijfboom in de volle grond plant, zal de boom gemakkelijk water hebben. Om een teveel aan water bij de wortels te voorkomen, is het belangrijk om te voorkomen dat het te nat wordt bij de wortels.

Gaten in de stam

Soms zitten er gaten in de stam van de olijfboom, dat is geen probleem. Een olijfboom verjongt zich regelmatig.

Een olijfboom binnenzetten?

Over het algemeen raden we het af om een olijfboom binnen te zetten, ook in de winter. Een olijfboom heeft namelijk veel zon/daglicht nodig. Binnen zul je sneller last hebben van schiettaken (dat je boom met dunne takken naar het licht toe willen groeien) en luis krijgen door de tocht. Wil je een olijfboom in de winter op een meer beschutte plek zetten, denk dat aan een overkapping, carport of beschutte plaats.

Een olijfboom in de rui

In principe is een olijfboom een boom die het gehele jaar groenblijvend en zal zijn bladeren dus ook behouden. Door een koude, lange, natte winter kan een olijfboom wel zijn bladeren verliezen. We noemen dat de rui van de olijfboom. Om je olijfboom weer mooie takken en bladeren te laten krijgen, raden we om de olijfboom terug te snoeien. Haal dan ongeveer 2/3 van de takken weg en laat 1/3 van de takken op de stam staan. De takken groeien vanzelf terug.

Bekijk ons assortiment olijfbomen

Olijfboom blad (Olea europaea)
Olijfboom gladde stam / op stam

Olijfboom ‘Glad’ - Glad (op stam)

Olea Europaea

vanaf95,00
 • Sierwaarde
  Bladkleur
 • Standplaats
  Zon
 • Groenblijvend
  Kleur- en bladhoudend
Bekijk product
Olijfboom 'Bonsai' ruwe stam in volle grond (Olea europaea) - Aanplantservice CityTree

Olijfboom ‘Bonsai’ - Bonsai

Olea Europaea

vanaf325,00
 • Sierwaarde
  Bast, Bladkleur
 • Standplaats
  Zon
 • Groenblijvend
  Kleur- en bladhoudend
Bekijk product
Olijfboom pompom ponpon (Olea europaea)

Olijfboom ‘Pom Pom’ - Pom Pom (o)

Olea Europaea

vanaf295,00
 • Sierwaarde
  Bast, Bladkleur
 • Standplaats
  Zon
 • Groenblijvend
  Kleur- en bladhoudend
Bekijk product
Olijfboom ruwe bast vertakt in cortenstaal plantenbak (Olea europaea)

Olijfboom ‘Ruw Vertakt’ - Ruw vertakt

Olea Europaea

vanaf395,00
 • Sierwaarde
  Bast, Bladkleur
 • Standplaats
  Zon
 • Groenblijvend
  Kleur- en bladhoudend
Bekijk product
Olijfstruik/ olijfboom struik (Olea europaea)

Olijfstruik - Olijfstruik

Olea Europaea

vanaf29,50
 • Sierwaarde
  Bast, Bladkleur
 • Standplaats
  Zon
 • Groenblijvend
  Kleur- en bladhoudend
Bekijk product
CityTree Bomen en Plantencentrum tuinontwerp tuinaanleg tuinadvies

Welkom bij bomen- en
plantencentrum Citytree!

Bomen- en plantencentrum CityTree staat voor het vergroenen van de wereld om ons heen. Als bomen- en plantencentrum zij wij gespecialiseerd in de verkoop van mediterrane bomen en planten, maar ook voor leibomen, hagen, plantenbakken, leiconstructies en andere tuinplanten bent u bij CityTree aan het juiste adres!

U bent van harte welkom in onze locatie in Heerjansdam, waar u tijdens onze ruime openingstijden ons uitgebreide assortiment kunt verkennen. Onze deskundige adviseurs staan klaar om u te helpen met uw je vragen en bieden vrijblijvend plantadvies op maat. Maak gerust een afspraak voor een persoonlijk adviesgesprek, waarbij we rekening houden met uw specifieke wensen, de ligging van je tuin of dakterras, de bodemgesteldheid, en zelfs de levering en plaatsing van de bomen en planten.

Team CityTree - Pieter W
Een vraag?
Vraag Pieter!