Ga naar inhoud

Kom langs in onze winkel: Vandaag geopend van 07:00 tot 17:00 of bestel online

Winterbescherming bomen - winterhoezen en warmtelinten - vorst bomen

Bescherm bomen en planten tegen vorstschade

Er zijn verschillende manieren op de kans op vorstschade te verminderen, maar het lukt niet altijd om vorstschade te voorkomen. Meestal heb je vorst in combinatie met bijvoorbeeld wind. Door een harde koude wind vindt er veel verdamping plaats bij de boom of plant. Daarnaast kan het zijn dat de kluit van de boom of plant is bevroren. In de winter zijn de meeste bomen en planten in rust, waardoor water niet goed wordt opgenomen. Hierdoor ontstaat schade aan de boom of plant.
  1. Bomen en plaatsen verplaatsen naar een gunstigere plaats. Staat je boom of plant in een plantenbak (met wieltjes)? Probeer de plant dan te verplaatsen naar een gunstigere, beschutte plaats. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een beschutte plaats achter een huis of schuur of onder een overkapping of carport. Hierdoor heeft de boom of plant minder last van de wind en kou. Daarnaast is het een mogelijkheid om de boom of plant bij strenge vorst te verplaatsen naar een garage of schuur. Deze optie is minder ideaal, omdat het daar vaak wat donkerder is. We raden het af om een boom of plant binnenshuis te plaatsen, omdat het temperatuurverschil dan erg groot is.
  2. Bomen en planten inpakken. De meeste bomen en planten zijn lastig te verplaatsen, daarom is het raadzaam om bij vorst de boom of plant in te pakken met een winterhoes. Hiermee trek je een boom of plant als het ware een jas aan en bescherm je de plant tegen de meeste kou. Deze hoezen zijn licht- en luchtdoorlatend en dus niet verstikkend voor de boom, zoals noppenfolie. Hierom raden we aan om noppenfolie alleen te gebruiken voor het inpakken van de plantenbak.
  3. Warmtelint toevoegen. Als je een boom hebt ingepakt, bescherm je de boom of plant tegen de meeste wind en kou, maar het blijft natuurlijk koud onder de hoes. Om te zorgen dat het iets warmer onder de winterhoes wordt, kun je gebruik maken van een warmtelint. Een warmtelint werkt met een thermostaat die zelf aangaat als de temperatuur te laag wordt. Hierdoor verspil je geen onnodige energie.
  4. Kluit beschermen tegen vorst. Om ervoor te zorgen dat de kluit niet bevriest, kun je de kluit beschermen met jutezakken of noppenfolie. Bij een boom in de volle grond kun je jutezakken rond de stam leggen, zodat de grond minder snel zal bevriezen. Bij bomen en planten in een plantenbak kun je de plantenbak verpakken met noppenfolie.
  5. Snoeien na de vorst. Om vorstschade te voorkomen is het belangrijk om je bomen en planten niet te vroeg te snoeien. Bij het snoeien krijgt de boom of plant snoeiwonden. Deze snoeiwonden zijn gevoelig voor vorst. Het is dus aan te raden om een boom of plant pas na de laatste vorst te snoeien.
Winterhoes ingepakt

Palmbomen en sneeuw

Palmbomen zijn gevoelig voor sneeuw. Een palm is eigenlijk geen boom door de manier, waardoor de plant groeit. Een palm groeit namelijk vanuit een hart. Vanuit dat hart groeien de bladeren. Als er sneeuw in het hart van de palm komt, kan de boom gaat rotten vanuit binnenuit. Om dit te voorkomen, raden we aan om de boom goed in te pakken tegen sneeuw. Haal sneeuw op tijd van de takken af, omdat de takken dan kunnen breken. Dus loopt als het gesneeuwd heeft even door je tuin om de sneeuw van de bladeren te schudden.

CityTree Bomen en Plantencentrum tuinontwerp tuinaanleg tuinadvies

Welkom bij bomen- en
plantencentrum Citytree!

Bomen- en plantencentrum CityTree staat voor het vergroenen van de wereld om ons heen. Als bomen- en plantencentrum zij wij gespecialiseerd in de verkoop van mediterrane bomen en planten, maar ook voor leibomen, hagen, plantenbakken, leiconstructies en andere tuinplanten bent u bij CityTree aan het juiste adres!

U bent van harte welkom in onze locatie in Heerjansdam, waar u tijdens onze ruime openingstijden ons uitgebreide assortiment kunt verkennen. Onze deskundige adviseurs staan klaar om u te helpen met uw je vragen en bieden vrijblijvend plantadvies op maat. Maak gerust een afspraak voor een persoonlijk adviesgesprek, waarbij we rekening houden met uw specifieke wensen, de ligging van je tuin of dakterras, de bodemgesteldheid, en zelfs de levering en plaatsing van de bomen en planten.

Team CityTree - Pieter W
Een vraag?
Vraag Pieter!